След серията бурни пожари в Австралия световните медии избухнаха с поредица от скандални заглавия - за огнен апокалипсис, невиждани досега температурни рекорди, милиарди загинали животни и милиони опожарени къщи. Представяме едно различно мнение - на човек, който живее там, българската блогърка Сетая Брат.

Благодарение на псевдожурналистика и чудовищни неистини, сега няма ден, в който да не обясняваме на роднини и познати, че не, Сидни не е покрит с пепел и не, не се препъваме в овъглени коали, докато тичаме с противогази към танковете за евакуация.

Горските пожари са сериозно нещо и аз не ги подценявам в никакъв случай, но в условия на такава целенасочена алармистика, някои уточнения просто трябва да бъдат направени. Първо, пожарите тук си горят от септември; второ, горят всяка година и трето, изобщо и въобще не са най-страшните, които Австралия е виждала. Следва суха пожарена статистика за тези, които не се плашат от букви:

• 85% от бушуващите в момента пожари се дължат на умишлен палеж. Според официални полицейски данни, 50 са подведените под отговорност досега, а други 150 се разследват. Последно задържан вчера е 69-годишен мъж в Южна Австралия, а причинител на 7 от най-големите пожари в Ню Саут Уелс пък е 19-годишен младеж, самият той пожарникар-доброволец. (за арестите - още можете да видите тук)

• От десетки хиляди години насам в Австралия се практикува тъй наречения "back burning" или контролирано горене, с цел регулиране на растителността в райони, застрашени от пожар. Това е практика, наследена и поддържана от аборигените, и следвана ревностно всяка зима, но отскоро зелените партии искат възбрана, щото природата, нали, та заради това в някои части на Австралия през 2019 превантивно горене не е правено и в резултат има избуяване на евкалипти и други нискорасли видове, които са на практика еволюирали факли.

• Евкалиптите се палят лесно, горят бавно и издържат на свръхвисоки температури. Наричат ги “пирофити”, защото на практика стимулират пожарите не само с изобилието на етерични масла в листата и клоните си, но и с навика си да използват шишарките си като фойерверк, който се активира при висока температура и буквално изстрелва семената над нови територии. Да речем, че са нещо като устойчив и пожаролюбив плевел (в 700 разновидности), който с нетърпение очаква огъня, само за да избуи още по-ентусиазирано след това.

• Според данни на CSIRO, от всички смъртни случаи при горски пожари от 110 години насам, 50% са настъпили при отстояние 10 метра от гора, още 28% са настъпили в радиус 30 метра от гора и  още 7% - в радиус от 100 метра. Повече от един милион къщи в Австралия са построени в рискова зона (в гора).

• Кадрите на деца с маски и хора, извозвани с камиони на фона на аленочервен плаж, са всъщност туристи и къмпингари, които дни наред пренебрегваха предупрежденията, че трябва са напуснат района веднага, защото близките пожари доближават единствения път от и до местността. Австралийската система за предупреждение и гражданска защита функционира безупречно. Когато най-накрая огънят затвори шосето и съответно възможността да се минава с кола, тези хора установиха, че няма как да добият храна или бензин, и взеха да викат за помощ. Та тези около 4000 човека се наложи да бъдат спасявани с лодки и военни камиони (още една статия - тук).

• По днешни данни, бушуващите пожари са отнели живота на около 25 души и са унищожили около 1200 имота. Това, също като всяко друго природно бедствие във всяка друга държава, е ужасно и заслужава съчувствие и подкрепа. Австралийците - особено по-възрастните - говорят за периода около Нова година като за “времето на пожарите” и съответно се подготвят за него. През февруари 2009 само за 1 ден са загинали 173 човека и са изгорели 2000 къщи. През януари 1983 пожарите са отнели 75 живота и 1900 къщи. През февруари 1967 - 1900 къщи и 60 живота. Януари 1939 - 70 смъртни случая + 2000 изгорели къщи. (Данни за най-големите пожари по години - според "Уикипедия" - тук)

• Твърди се, че това е най-горещото лято в Австралия, защото климатът се е променил, което не е вярно. Лятото е по-меко от предишни и средните температури досега са по-ниски (вчера и днес е всъщност 19-20 градуса, в настоящия момент вали). Най-горещото австралийско лято е лятото на 1938/1939, следвано от лета̀та на 1967, 1983, 1997, 2012. (За най-горещия ден в Сидни през 1939 г. - прочетете тук, но статията е от януари 2019 г. - б.р.)

• Видях, че в световните медии циркулира информацията за половин милиард животни, пострадали в пожарите, и се поинтересувах по какъв начин е добита тази цифра. Викам си, то няма кой да гаси огъня, камо ли да брои трупове на папагали и гущери…

Оказа се, че цифрата половин милиард се базира не на факти, а на предположението на един-единствен човек - проф. Крис Дикман от университета в Сидни - който използва доклад на WWF от 2007, за да изчисли средноаритметичния брой животински видове (2/3 от които са инсекти и влечуги), хипотетично населяващи един хектар. Умножил броя изгорели хектари по броя потенциални обитатели и ето ти половин милиард, без да се вземе предвид вероятното желание на част от тези обитатели да излети, избяга или да се зарови под земята (която впрочем е идеален термоизолатор, който повечето горски обитатели използват при такива ситуации).

Тук е мястото да споменем, че някои видове орли и соколи са всъщност между причинителите, а не жертвите на пожари - има заснет материал на птици, които вдигат тлеещи клони с човките си и ги спускат над незапалени площи, за да принудят дребните влечуги, бозайници и насекоми да напуснат скривалищата си и съответно да се превърнат в леснодостъпна плячка.

Апокалиптични картини действително има - въпросът е дали се представят реалистично. Австралия е голяма колкото Европа и дори да има големи пожари в планините на Гърция, Румъния и Испания, надали някой ще каже, че Европа се изпепелява. Не става дума да се подценяват бедствията, а да не се използват за нездрави цели.

Има още много интересни детайли около тази загадъчна австралийска криза, подобна на разни други текущи кризи по света (които имат повече общо с пари и политика, отколкото с природата), но за това друг път. Сега ми стана студено и влизам да си обуя пантофите от овча вълна. Казах го миналата година и отново ще повторя - затворете вестниците, изключете телевизорите и излезте навън. Медиите отдавна не са това, което бяха и не е здравословно да се следят.

* Екипът на Клуб Z e готов да публикува различни мнения и други гледни точки по темата.