Нова война или край на ескалацията между САЩ и Иран?

На този въпрос германските журналисти, отразяващи ситуацията в региона, дават категоричен отговор: кризата засега приключва. И двете страни запазиха авторитета си, нанясайки удар в отговор на провокация, но нямат интерес това да продължава, заявиха петима германски журналисти пред WDR.

Подобна теза изложи и ден преди ракетната атака на Иран срещу американска база бившият шеф на германското разузнаване Аугуст Хенинг. След убийството на генерал Солейман Иран бе под голям натиск да отговори подобаващо, каза той в интервю за „Берлинер Цайтунг“. „Убийството на генерала и неговия приближен лидер на проиранските милиции в Ирак Абу Мехди ал Муханди бе тежък удар върху авторитета на иранския режим. Натискът да бъде отмъстено за смъртта им идва от много посоки, най-вече от влиятелните въоръжени организации на режима, които се подчиняваха на Солеймани, но също и от много иранци. Както и от фанатичните проирански милиции в Ирак, Сирия, Ливан и Йемен. Иран трябва да действа“, обясни Хехинг. Според него имаше три опции за отговор, като най-вероятно бе именно тази, която се случи.

„Първата опция на Иран е да заложи на по-раншните неофициални договорки с американците и да нанесе удар, който да отговори на желанията за мъст, но да не нанесе значителни поразявания и това да се толерира мълчаливо от Вашингтон“, посочи той най-вероятната. Според Хенинг възможно е САЩ дори да допуснат Иран да има влияние в Ирак, за да се стигне до уталожаване на напрежението. Втората опция според Хенинг бе ограничен удар срещу съюзници на САЩ, на което американците обаче следва да отговорят. Третата опция е най-невероятната – сериозни удари по американски цели с много американски жертви. При нея САЩ ще трябва да стоварят цялата си военна мощ върху Иран – сценарий, който нито една от двете страни не желае, тъй като рисковете и за двете са огромни.

Според Хенинг Иран е подценил Тръмп. Солеймани и Хаменей не са преценили, че между САЩ, Русия, Турция, както и ирански военни съществуваше мълчаливата договорка да се избягват преки конфронтации. В тези договорки е участвал дори и Асад, смята Хенинг. С нападението над американското посолство в Багдад Иран наруши тези договорки и затова няма подкрепата на никой от останалите участници в конфликта в региона, казва още разузнавачът.

Според Хенинг иранските власти са решили, че Тръмп няма намерение и желание да отговаря с военна сила на ирански провокации, а това е грешка. Целта на генерал Солеймани бе с множество провокации и атаки да увеличи вътрешнополитическото напрежение в САЩ, да предизвика американците да поискат войските им да се оттеглят от района и Тръмп да се подчини на това желание в предизборната година.

Хенинг не смята, че атомното споразумение вече има какъвто и да било шанс и Иран вече работи ускорено за добиването на атомна бомба.

Мнението му споделят и германските журналисти в региона. Според Торстен Тайхман показателно е отказът на Тръмп и Помпео да реагират веднага с изявление на удара върху базата, както и туитът на президента: „All is well“ – всичко е наред. Това означава, че каквото и да съобщават иранците, американците не са понесли загуби.

Според Карин Сенц пък американските войници със сигурност са били предупредени и са се скрили в бункери. Мнението й се потвърждава и от факта, че няма нито един пострадал войник от съюзниците в региона, включително и германци, които са голяма част в една от ударените бази. „В момента текат дипломатически совалки, напрежението е високо“, казва още тя.

„Ударът по базите от една страна е ново ниво на ескалация – за първи път от иранска територия балистични ракети по американски цели. От друга страна обаче външният министър на Иран Сарид заяви, че това е удар за отмъщение, с което отговорът приключва“, коментира още тя.

Думите на Сарид са ясен сигнал и за журналиста Карстен Кюнтоп. Според него външният министър прави всичко възможно за деескалация. „Ако наистина няма щети за американците, най-вероятно е те да приемат мълчаливо атаката и с това двете страни да се договорят, че са квит“, смята той.