Германският национален въздушен превозвач "Луфтханза" (Lufthansa) съобщи днес, че спира всички полети от и до Техеран до 20 януари включително заради несигурната ситуация във въздушното пространство около иранската столица, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Австрийските авиолинии" (Austrian Airlines) също отмениха полетите си от Виена за Техеран до 20 януари заради промяна в оценката на сигурността на въздушното пространство около летището в Техеран, се посочва в изявление на превозвача, цитирано от ТАСС.

"Луфтханза" посочи, че мярката е "предпазна" и ще реши дали и кога да възобнови полетите си до Иран, когато има повече информация и е в състояние да направи подробна оценка на ситуацията.

В четвъртък самолет на "Луфтханза", изпълняващ полет от Франкфурт до Техеран бе върнат обратно, след като един час бе летял във въздуха. Това стана заради промени в критериите за сигурност във връзка с условията във въздушното пространство около летището в Техеран, посочи говорител на авиокомпанията, цитиран от ДПА.

"Луфтханза" планираше да възобнови полетите си до Иран вчера след прекъсването им за един ден. Решението за спирането бе катастрофата на украински пътнически самолет, който според редица страни може да е бил свален по погрешка от Иран.

Нискобюджетният норвежки въздушен превозвач "Норуиджън еър" (Norwegian Air), като някои други авиокомпании, временно спря да лети през иранското въздушно пространство след катастрофата с украинския пътнически самолет.

Като предпазна мярка и заради несигурната ситуация в Иран пренасочваме полетите си до Дубай до ново нареждане, съобщи говорител на "Норуиджън еър", цитиран от ДПА.