Белият дом е нарушил федерален закон, като е отказал да отпусне одобрена от Конгреса военна помощ на Украйна, заяви днес независима американска агенция за бюджетен надзор над правителството, предаде Асошиейтед прес.

Службата отчетност на правителството (Government Accounatbility Office) заяви в доклад, че Службата за управление и бюджет (СУБ) на Белия дом е нарушила закона при задържането на помощта, която Конгресът прие преди по-малко от година. Докладът посочва, че „президентът няма правомощието да игнорира или изменя никой надлежно приет закон".

Въпросната помощ беше забавена миналото лято по искане на Тръмп, но беше отпусната през септември, след като Конгресът настоя за нейното деблокиране, а телефонният разговор на Тръмп украинския му колега Володимир Зеленски през юли стана публично достояние. В него Тръмп иска от Зеленски да разследва евентуалния кандидат на демократите за президент Джо Байдън, чийто син е работил за украинска енергийна компания.

„Съвестното изпълнение на закона не позволява на президента да замества със своите приоритети в политиката тези, които Конгресът е приел в закон“, пише в доклада генералният съветник на службата Томас Армстронг.

СУБ твърди, че е задържането на средствата ($391 млн.) е било правилно и необходимо.

„Не сме съгласни със становището на Службата за отчетност на правителството. СУБ ... гарантира, че доларите на данъкоплатците са правилно изразходвани в съответствие с приоритетите на президента и със закона“, заяви говорителката на СУБ Рейчъл Семъл.

Миналия месец Тръмп беше обвинен, че е злоупотребил с властта си, оказвайки натиск върху Украйна да разследва Байдън и във възпрепятстване на последващото разследване от страна на Конгреса. Процесът по обвиненията, повдигнати в доминираната от демократите Камара на представителите, започва в четвъртък в Сената, където мнозинство имат републиканците.