Депутати от ГЕРБ написаха и внесоха в Народното събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които премахват задължителното намаляване на присъди за тежки престъпления, когато извършителите са непълнолетни. Поправката в закона бе поръчана от премиера Бойко Борисов след жеското убийство на момиче в Галиче, за което бе задържан непълнолетен младеж. Заръката дойде след среща с бащата на жертвата - 18-годишната Андреа. 

Тектовете, представени от избраника Маноил Манев, гласят, че съдът ще има право да преценява дали да има редукция на присъда за непълнотелен, който е извършил тежко престъпление срещу личността - убийство, изнасилване, блудство. Ако все пак съдът реши да съди непълнолетния като такъв, а не като възрастен човек - то таванът на наказанието скача от максимум 12 г. затвор на 20 години затвор. 

ГЕРБ предлага и завишаване на редукцията на присъдата, ако непълнолетен е извършил престъпление, за което на възрастен се предвижда наказание над 10 г. затвор. В такива случаи тийнейджърите вместо от 2 до 8 г., ще лежат от 5 до 10 г., се разбра от думите на Манев, който сам мотивира предложенията с поетия при Борисов ангажимент. 

Той заяви, че ГЕРБ има становища на юристи по темата, както и на "независими адвокати", но не ги назова. Факт е, е среща имаше с Висшия адвокатски съвет, откъдето обещаха да излязат с мнение. 

Официално становища можело да има между двете четения на законопроекта, обясни депутатът.

И добави как сега дори непълнолетен да получи 12 г., каквато е максималната присъда, може да излезе от затвора на 4-ата година. Затова се дава възможност на съда да разглежда всеки случай поотделно и да реши дали да приложи или не редукцията на наказанията.

"Целта в крайна сметка е извършителят на престъплението да бъде превъзпитан и социализиран", заключи Манев.

По думите му имало освен Конвенция за защита на децата, и директива на ЕС, която казвала, че не се взема отношение по националното законодателство при определяне на възрастта, за която да има по-тежки наказания. 

Юристи и експерти от самото начало са в спор дали отпадане на задължителната редукция на наказанията за непълнолетни е разумна мярка или не.