Еврокомисията ще отпусне 10 милиона евро от програмата за изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ в подкрепа на изследване на новия коронавирус, съобщиха от централата на ЕК.

От Комисията обявиха спешно търсене на заинтересовани от проекти, които трябва да помогнат за разбирането на тръгналата от Китай епидемия. Те трябва и да помогнат за по-ефективни клинични грижи за заразени пациенти, както и да подобрят степента на подготовка и реакция на заразата.

„Работим за смекчаване на последиците от потенциално по-голямо разпространение на коронавируса в ЕС. Благодарение на спешното финансиране от „Хоризонт 2020“ ще научим повече за болестта“, заяви еврокомисарката по иновациите, изследванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

В готовност да подпомогнат изследователите в работата им за разработването на нови лечения и ваксини ще бъдат европейските центрове със суперкомпютри, допълни тя. Тези центрове са 8 на брой и единият от тях се намира в София.

 
Очаква се с отпуснатата сума да бъдат подклрепени от 2 до 4 изследователски проекта. Кандидатите трябва да подадат молби до 12 февруари, след което договорите ще бъдат подписани много бързо.

ЕК работи в тясно сътрудничество и със Световната здравна организация (СЗО) и други международни организации.

Повече информация за изследванията може да бъде открита тук, а за предприетите от Комисията досега действия в тази насока – тук.