"Те" в случая са двамата прокурори и 3-членен състав на Софийския градски съд (СГС), които се обединиха около това делото срещу ексвътрешния министър Цветан Цветанов за незаконно подслушване да бъде спряно. Причината - точно същата, поради която вчера друг състав на СГС спря и преследването срещу Волен Сидеров - Цветанов вече е член на 43-ото НС и има нов имунитет.

Още в началото на заседанието прокурорите Андреев и Ангелов поискаха на делото да не се дава ход заради възникнало ново обстоятелство - че вторият човек в ГЕРБ влиза в парламента. Адвокатът му Менко Менков обаче пробва няколко различни варианта процесът да тръгне.

Той смята, че може да продължи наказателното преследване, ако самият депутат е изявил желание. После напомни, че по същото дело в рамките на действие на предния парламент главният прокурор Сотир Цацаров е искал имунитета на подзащитния му, а той в същия ден с писмена декларация се е отказал от него. Менков се позова на правилата на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), че всеки има право на бърз и справедлив процес.

Накрая за по-сигурно депозира пред съда и нова декларация от Цветанов, че отново се отказва и от сегашния си имунитет.

Исканията му подкрепиха и общо 5-имата защитници на другите трима обвиняеми с Цветанов - все бивши ръководни кадри от МВР, които според обвинението не са създали ясен регламен за подслушванията в МВР.

Прокурорите продължаха да настояват, че депутат не може да се откаже сам от пазещия го имунитет, ако това не ее поискано по съответния ред от главния прокурор, и че декларацията, внесена днес от Цветанов, няма никаква стойност.

Защитата направи забележка, че това важи, ако имунитетът на Цветанов изобщо никога не е искан, а той е искан именно по същото наказателно производство. Накрая адвокат Менков опита и друга тактика - той помоли съда, ако така и така не иска да даде ход днес, поне да насрочи резервна дата възможно най-скооро след датата 27 октомври, когато ще се конституира новият парламент.

Съдиите обаче приеха, че спират делото, защото Цветанов безспорно вече е депутат, независимо че новото НС не се е събирало на заседание. Магистратите приеха, че Цветанов вече е защитен от новопридобит имунитет и старото му съгласие не важи, а предходното снемане не е актуално към момента. 

Те също приеха, че декларацията практически няма правна стойност, защото не съдът е органът, който овластява Цветанов като депутат и затова той трябва да извърви цялата процедура пак пред НС - стига имунитетът да бъде искан.

Съдиите отказаха и да насрочат нова дата за дело, защото е хипотетично дали главният прокурор пак ще иска имунитета на Цветанов, дал той ще си го даде и т.н...

"Ние винаги сме искали бърз и справедлив процес и под никаква форма не съм се прикривал зад депутатския си имунитет", каза на излизане от залата Цветанов. Той се оплака, че и в първото заседание на миналия парламент веднага е подал декларация, която също не е имала правна стойност и трябвало да се чака Цацаров да му го поиска.

Журналистите питаха и двамата с Менков не е ли било това излишна демонстрация, след като се знае процедурата, а адвокатът каза, че желанието делото да продължи не може да се нарече демонстрация.

"Ние изразяваме нашето становище. Нешоте тълкуване на закона. Добре, представете си, че главният прокурор в момента въобще откаже да поиска имунитета на г-н Цветанов - той ще бъде вечно подсъдим ли, докато трае 43-ото НС?!

- Вие допускате ли, че това е възможно?

- Теоретично. След като съдът се произнесе, че трябва да мчакаме искане от главния прокурор, ние трябва да чакаме... така че г-н Цветанов изразява волята си за бързо приключване на процеса . Виждате, че той идва пред съда и това означава демонстрация на вяра в правораздаването от негова страна."

Журналиститте поядосаха Цветанов с въпроса защо не е демонстрирал същото на делото за клевета срещу него от съдия Мирослава тодорова, на което не се явяваше. Бившият МВР шеф отговори, че не е бил призован. 

Той нарече това, което правят журналистите, внушения. После каза, че винаги се е явявал и не е демонстрирал нежелание да сътрудничи по нито едно наказателно дело (клеветата е от частен характер, б.р.).

Цветанов поясни, че със специално писмо до Сотир Цацаров ще поиска той да му поиска имунитета.