България ще продължи да внася отпадъци. Вносът обаче ще се изгаря по регламент, а боклук, който не отговаря по съдържание на заявеното, ще се връща обратно там, откъдето е дошъл. Това се разбра от думите на новия министър на околната среда Емил Димитров-Ревизоро пред Нова тв. 

"Отпадъци, които по документи са едно, но на практика са друго, ще връщаме още от пристанището. Не можем да затворим границата за чуждия боклук, защото правим около 8 пъти повече, отколкото внасяме. Ако затворим за чуждия, нашият на коя пирамида да изсипем?", обясни министърът. 

И продължи: 

"Не можем да затворим границата. И нашите отпадъци пътуват в Европа. Можем да затворим границата за 3-те кода (видове отпадъци - б.р.), които са рискови. Когато някой си позволи да внесе един код, а вътре е друг - веднага да го върнем, това правим в момента.", каза още Ревизоро.

И припомни, че суровините се придвижват свободно на територията на ЕС. По думите му в момента се планира връщането обратно на около 150 контейнера с отпадъци, които не отговарят на заявеното в документите им. 

В същото време БНТ съобщи, че от днес започва изпращането обратно на отпадъци, които се намират на пристанището във Варна и заради които тече проверка на прокуратурата. Те бяха открити преди дни, оказало се е, че идват от италианска фирма, получател е българска такава, регистрирана в София, а горенето им трябвало да стане в Гълъбово.

Точене на язовири: предстоят акции в Сливен, Дупница, Ботевград. 

Предстои проверка на място за нивото и екплоатацията на язовира на Сливен, където има съмнение за силово източване, стана ясно още от думите на новия министър на околната среда.

По сигнала, че язовир "Огоста" също е с много намален обем, той разказа, че е установено незаконно водохващане - нелегален водопровод към цяло село в района на Дупница. Язовирът не се ползвал за питейна вода. 

Проверка за нерегламентирано точене на вода тече и в Ботевград. 

Ревизоро отново припомни, че масово няма водомери, за да се засича колко вода изтича от язовирите, а неговата цел е такива да бъдат монтирани и проверки да се правят на всеки 10 дни. 

За хазарта: На някого му е писнало и е разказах схемата

„Пределът на търпимост е достигнат. На някого му е дошло до гуша да наблюдава какво става и е разказал за схемите. Но този пазар няма да остане празен – някой ще се нанесе там. Не може обаче по тази причина да не правим нищо”, заяви Емил Димитров по темата "Васил Божков" и хазарта.

По думите му все пак е добре, че държавните органи са се задействали. 

Ревизоро обаче разказа и един любопитен случай. 

"Когато станах депутат, при мен дойдоха група програмисти и казаха: "Утре в еди кое си министерство ще се отвори оферта за наздор на тези, които ще изчисляват чрез компютри приходите от хазартните игри. Утре ще бъдат избрани на случаен принцип еди кой си мъж, еди коя си жена, единият ще бъде председател, другият ще бъде член и е ще изберат еди коя си фирма, която да направи това. Аз много се смях, обаче отидох да потърся Менда Стоянова. Нея я нямаше, но там беше Красимир Велчев (и двамата от ПГ на ГЕРБ - б.р.). И аз на един лист написах: утре комисия, този, този и този. И казах: "Краси, сложи си го това в касата, в петък ще го отворим. Отворихме плика - каквото се е случило вчер - едно към едно, пълно съвпадение на случайния принцип, на групата експерти - каквото беше написано в плика два дена преди това, се беше случило. Дадохме го тогава на министъра да вземе отношение, но не съм се занимавал оттогава с темата. Това е 5 години назад"

На повече въпроси по темата с хазарта Ревизоро отново каза, че не е в детайлите на темата. Но добави, обръщайки се към водещите: 

"Този пазар няма да остане празен, нали ви е ясно? Така че някой ще се нанесе. Но само защото някой ще се нанесе на пазара, дай тогава нищо да не правим? 

Ревизоро намекна и че се съмнява, че идеята държавата да влезе на този конкретен терен с лотарията ще се осъществи. Върна се - без да влиза в детайли, до времето на Царя и добави, че и тогава е имало промени по отношение на спортния тотализатор, но дали резултатите са били толкова добри, колкото в частния сектор... "Това е решение на финансовия министър и на правителството", заключи министърът. 

И припомни, че по правило законодателството винаги е постфактум на събитията. И каза, че законът все още не е променен, но е успех, че прокуратурата сега се е заела с темата. Дали ще има виновни и кои са те - ще реши съдът.