Прокуратурата иска от Софийския градски съд (СГС) да прекрати регистрацията на крайнодясната организация „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС-Еделвайс), става ясно от съобщение на държавното обвинение.

След разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка то е събрало доказателства, че дейността на БНС противоречи на Конституцията, която забранява разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие, съобщава правният сайт https://news.lex.bg/.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитска пропаганда, посочват от прокуратурата.

Установено е още, че „БНС-Еделвайс“ е създала и своя военизирана структура, а членове на организацията са облечени във военни униформи по време на събития. Представители на БНС са подавали уведомления до Столична община за провеждането на т. нар Луковмарш, като се представяли за „коменданти“.

Маршът редовно бива забраняван (поне под формата на шествие) от общината, но след това организаторите измислят други "хитрости", с които все пак го провеждат.

Както и Клуб Z писа, преди около две седмици в сградата на ДАНС се самоуби бившият член на организацията Емил Крумов.

Той бе привикан в агенцията във връзка с организацията на поредния „Луковмарш“, но на входа се самоуби с оръжие тип "оса". При последвалите претърсвания в дома му разследващите откриха множество незаконно притежавани оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер, допълват от прокуратурата.

Според държавното обвинение Крумов не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията, от която пък заявиха, че той от 8 години не поддържа контакти с тях.