Левицата също взе отношение към последните изяви на зам.-председателя на Народното събрание и съпредседател на управляващата коалиция Обединени патриоти Валери Симеонов като го определи като "заплаха за демокрацията" и "арогантен"  и попита от къде на къде партиен лидер ще праща прокуратурата при журналисти.

Поводът е обвинението, което Симеонов отправи във вторник от ефира на БНТ към двамата журналисти от бТВ Антон Хекимян и Венелин Петков. Той ги нарече корумпирани, защото телевизията не е отразила историята на бизнеспартньора на Васил Божков Цветомир Найденов, когато Найденов се обърнал към бТВ през декември м. г. От телевизията излязоха с позиция, а водещият и шефът на новините обявиха, че ще съдят Симеонов. Зад колегите си застанаха и служителите в БНТ. Което пък предизвика нова гневна реакция на лидера на НФСБ - този път към обществената медия. Според него там журналистите нямали право на мнение.

Всичко това доведе днес до декларация и на БСП, изчетена от парламентарната трибуна от депутата Антон Кутев. Самият Симеонов не бе в залата.

"Такива обвинения, и то срещу популярни журналисти, трябва да бъдат доказани. Иначе са клевета. Според Конституцията доказването им е решение на съда. Друг е въпросът, че напоследък в обществото е доста модерно обвиненията да се показват като крайни факти без да са доказани.

По-лошото е, че зам. -председател обвинява журналисти в корупция – престъпление, което знае, че не са извършили. Обвинявайки ги в престъпление, председател на управляваща партия се опитва да се намеси в редакционната политика като казва какво трябва да се публикува", посочи Кутев.

И допълни, че ако за Антон Тодоров това е довело до излизане от парламента, същото явно не важи за Валери Симеонов и за премиера Бойко Борисов. Изключвахте микрофоните, наричахте ги мисирки.

"Заплахите очевидно са на почит в политическия ни елит и очевидно все повече вършат работа", посочи Кутев, визирайки демонтирането на микрофоните за журналистите в Гранитна зала на Министерския съвет, "мисирките", с които Борисов наскоро се обърна към питащи го представители на медиите и бившия вече депутат Антон Тодоров, който заплаши вече бившата водеща в Нова тв Анна Цолова, че "столът ѝ се клати" заради задавани неудобни въпроси.

"Аз бих препратил прокуратурата при тях да ги привика", цитира още Кутев Симеонов при участието му в БНТ. "Очевидно според председател на управляваща партия прокуратурата привиква хора. Идеята, че председател на партия обмисля да праща прокуратурата някъде показва как работи демокрацията", посочи депутатът. И допълни:

"Арогантността и демократичното невежество нямат място в демократично общество. Не може да управлявате европейска държава, докато не разберете, че има ценности, които са над личното ви его. Нещо мръсно и нечистоплътно броди из коридорите на властта. И журналистите го виждат. Точно тях трябва да защитаваме."

А в заключение от БСП заявиха по адрес на Симеонов:

"Днес заплашвате журналисти. Какво да очакваме до края на мандата. Проблемът не id журналистите, а сте вие – като заплаха за демокртацията."

Симеонов контраатакува

Симеонов може и да не присъства в залата, но реши да контраатакува в кулоарите, свиквайки брифинг, на който обвини левицата, че оказвала протекции на частния хазартен бизнес - и по специално върху Васил Божков. Както е изветсно, Симеонов внесе измененията в Закона за хазарта, с които лотариите станаха монопол на държавния тотализатор. След този закон последваха и обвиненията срещу Божков, който пък успя да избегне ареста, заминавайки за Обединените арабски емирства. По повод този закон от левицата заподозряха, че става въпрос за преразпределяне на бизнес и попитаха как се изпълняват целите на проекта за ограничаване на масовия хазарт и рекламата му, като те остават - само че в други ръце. И гласуваха с въздържал се. 

"Уважаеми колеги, това е част от мащабната битка срещу престъпното организиране и провеждане на хазартните игри в България. Нищо друго. Не става въпрос за лична позиция на г-н Кутев, не става въпрос за поциция на БСП, а за един пореден епизод от битката срещу хазарта на Васил Божков. Припомнете си съвсем наскоро. Миналата седмица бяха гласувани промените в Закона. Кой не го подкрепи – БСП и ДПС. Кадри на БСП, народни представители на БСП, винаги са били на хранилка на Божков", заяви Симеонов.

За връзката между декларацията на левицата и Закона за хазарта можем само да гадаем. Вероятно тя се корени в обвинението на Симеонов от вчера, че бТВ била зависима от рекламите на хазартни игри. Което само по себе си е любопитно, защото единственият хазарт и съответно реклама в ефира на телевизията са тези на държавното тото, на което Симеонов предостави монопол със закона си.

Иначе реши да припомни как в мандата на кабинета "Орешарски" заради законов пропуск лотариите не бяха облагани една година. Но не спомена какво правят правителствата от 2014-а насам за т.нар. различно таксуване на игрите, заради което сега е обвинен Божков.

"Демократична България": Грубиянският тон беше зададен от премиера Борисов

Своя позиция по темата за натиска над журналисти разпространи и "Демократична България".

От политическата формация заявяват, че категорично осъждат заплахите и обидите, отправяни от овластени политици към журналисти напоследък. 

Ето и цялата позиция:

Грубиянският тон бе зададен лично от премиера Борисов, който нарече pепортерите „мисирки“. Заместник-председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини неаргументирано в корупция Венелин Петков и Антон Хекимян от bTV. Главният прокурор Иван Гешев си позволи язвителни забележки към Атанас Чобанов от „Бивол“, а Никола Филчев опита истерично се да се разправи в ефир с водещата в “Хоризонт” Снежана Иванова.

Агресията в речта на посочените политици – и не само на тях – е прекрачила всякакви приемливи граници. Опитите да бъдат унижавани и заплашвани журналисти от лица, заемащи висши държавни длъжности, са особено опасни в страна, която и без това е в дъното на всички възможни класации за свобода на медиите. Тя дискредитира институциите, които тези политически лица представляват, и прави това в момент, в който доверието на гражданите към институциите изобщо е на исторически ниско равнище.

Журналистите имат не само правото, а и задължението да задават въпроси на политиците, защото това е същността на работата им и на обществената функция на медиите. Демократична България призовава обществеността да осъди поведението на самозабравилите се властници и да подкрепи всички български журналисти, които не спират да задават въпроси в търсене на истината.