Пет месеца. Толкова отне на Независимата избирателна комисия на Афганистан да определи кой е победил на президентските избори в страната, които се проведоха още на 28 септември 2019 г. Новият-стар президент отново ще бъде Ашраф Гани, който печели с, меко казано, минималната преднина от 50,64% пред втория Абдулла Абдулла. 

Няколко часа по-късно Абдулла също се обяви за победител. 

Опозицията твърди, че изборната комисия е зависима от Гани и заплаши с протести. Те дори твърдят, че може да се стигне до съставянето на "алтернативно правителство", ако жалбите им не бъдат разгледани.

Изборите бяха проведени при безпрецедентно ниска изборна активност - едва около 2,5 милиона афганци отидоха до урните, при положение, че право на глас имат малко над 9 милиона. Гани е спечелил едва 923 000 гласа или с около 200 000 повече от втория Абдула. Процентно той взима почти 40%. Разликата от 10% са невалидни бюлетини.

Зад рекордно дългото обявяване на резултатите обаче се крият спецификите на раздираната от гражданска война страна. Първоначално вотът трябваше да се проведе на 20 април миналата година, но избирателната комисия ги отмени за 20 юли. Целта беше да има време за отстраняване на проблемите, които се появиха по време на парламентарните избори от 2018 г. Малко по-късно обаче беше обявено още едно закъснение, заради технически проблеми и така окончателно те бяха проведени в края на септември. 

Тогава започнаха обаче и мъките. Самият изборен ден беше заплашен от нападения на талибаните, които атакуваха няколко избирателни центъра. Въпреки това денят премина сравнително спокойно. Проблемът е самият начин на гласуване. Огромна част от хората гласуват с отпечатъци - пускат палец в мастилница и така парафират своя вот. На места обаче изборната комисия закупи биометрични машини, които да верицират тези отпечатъци. Част от тях не заработиха, част от тях не можаха пък да бъдат използвани от хората в комисиите. 

Първоначално резултатите отрябваше да бъдат обявени на 17 октомври. Тази дата обаче мина и замина и на 10 дни по-късно избирателната комисия обяви, че резултати ще има на 14 ноември. Причината - опит за хакване на един от сървърите на комисията и кражбата на дигиталния ключ, с който органът преглежда резултатите. 

Както се очакваше обаче - на 13 ноември, ден преди официално обявяване на резултатите, Комисията още веднъж ги отложи. Този път без даде друга дата и без да обяснва защо. 

В крайна сметка първият тур приключи на 22 декември. Така на балотаж отидоха Ашраф Гани и Абдула Абдула. Между двамата се зароиха редица нападки за фалшифициране на изборите, а след втори кръг и двамата се обявиха за победители. 

Така - след всички тези перипети се стигна до тук - днес Изборната Комисия обяви началото на второто президентство на Ашраф Гани. 

Новината идва на фона на понамаленото напрежение между централното правителство, талибаните и САЩ. След 19 години война изглежда, че радикалната групировка и Вашингтон за напът да се разберат относно продължаването на някакъв вид мирна политика. Американските войски обаче ще останат в Афганистан, до пълното сваляне на оръжието.