Антикорупционната опозиционна партия "Обикновени хора и независими личности" (ОЛаНо) печели парламентарните избори в Словакия, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирайки окончателните резултати от преброяването на гласовете.

ОЛаНо получава 25,02 на сто от гласовете, изпреварвайки управляващата партия "Смер", подкрепена от 18,29 на сто от избирателите. Подкрепата за ОЛаНо - движение с проевропейски и пронатовски позиции - нарасна поради скандала с убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му.

Игор Матович заяви, че ще разговаря с лидерите на три други десноцентристки партии, за да сформират правителство, което може да има над 90 места в парламента със 150 депутати. Сегашните коалиционни партньори на "Смер" - ултранационалистите от Словашката национална партия и партията на етническите унгарци "Мост-Хид" не успяха да влязат в парламента.

Не се оправдаха и очакванията, че крайнодясната Народна партия "Наша Словакия" на Мариан Котлеба може да подобри позициите си. Тя получи по-малко от 8 процента от гласовете.