В полунощ на 6 март военните действия в Идлиб ще бъдат временно прекратени. Това е решението на президентите Ердоган и Путин след 5 часа и 45 минути разговори между двамата лидери и техните делегации. Освен това ще бъде създаден коридор за сигурност по ключова магистрала, който ще бъде администриран от Турция и Русия.

Президентите потвърдиха намерението си да създадат условия за дългосрочен мир в региона и поставиха на първо място защитата на мирните граждани.

Държавните глави изтъкнаха и различията си - Путин обяви подкрепа за режима в Сирия, докато Ердоган обвини Дамаск, че нарочно изтиква бежанци към турската страна, за да я дестабилизира.

Така дългосрочното разрешаване на конфликта изглежда все така недостижимо.

Опорни точки от споразумението представиха външните министри - Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу.

Наред с прекратяването на огъня и създаването на безопасен коридор министрите подчертаха необходимостта да се предостави възможност за оказване на хуманитарна помощ на мирното население. Ще бъдат прекратени прогонванията на жители на Идлиб към Турция и те ще бъдат репатрирани.

Путин и Ердоган се срещнаха в Москва в опит да намерят решение на кризата в Северна Сирия, където войските им се приближиха опасно близо до пряка конфронтация.

Русия и членката на НАТО Турция подкрепят силово съответно правителствените сили и бунтовниците срещу тях, чийто последна крепост е северната провинция Идлиб. 

Путин - Ердоган

В началото на пресконференцията Путин изрази съжаление, че "са се увеличили атаките на терористи в региона". 

"Отново искам да изразя съболезнованията си към президента на Турция. Знам, че той е много разстроен заради загубата на свои сънародници. Не винаги сме на едно мнение с турските си колеги по отношение на Идлиб. Но в ключовите моменти разчитаме на близостта на отношенията си. Затова сме способни да вземем взаимно допустими решения. Така е и сега", сподели руският президент.

Путин заяви, че са били проведени няколко важни консултации между представители на двете държави, на които се е стигнало до договорки и по други ключови въпроси.

"Искаме още веднъж да потвърдим суверенитета и териториалната цялост на Сирия и да акцентираме на факта, че се борим срещу международен тероризъм".

Руският президент обяви, че са постигнали съгласие за "международен меморандум", който да бъде подписан от външните министри на двете страни и "да спре страданията на сирийците в тази тежка криза".

Ердоган приветства мирните преговори между Анкара и Москва и посочи, че страните делят 5-вековно историческо минало и 100 години дипломатическа история. След това турският държавен глава се фокусира върху темата на срещата и тонът му се втвърди.

"Ще имаме зони за сигурност в региона и ще предотвратим атаките. Но от миналия май режимът увеличи атаките срещу цивилни и това наруши мира в Идлиб. Споразумението в Идлиб бе нарушено, заради агресията от режима и така се дестабилизира регионът. Четири милиона души от региона са определени за терористи и са били бомбардирани по въздух и земя. Това е недопустимо за нас", оповести Ердоган.

Той заяви, че насилието на режима засяга поне 1,5 милиона души, "които сега са на нашата граница". 

"Турция, разбира се, няма да седи и да гледа. Наблюдателните постове в Идлиб и на границата са, за да наблюдаваме дали се поддържа примирието. Наскоро се съгласихме, че ще установим примирие в региона и затова изпратихме военни части там. Агресията на режима бе насочена срещу нашите части и от това, произтекоха много неприятни събития. Неизбежно е вече да се създаде нов статут в Идлиб", сподели той. "Вярваме, че Русия е съгласна с нас и че няма да позволи агресия на режима".

ЕС не е достатъчно силен, за да създаде зона за сигурност

ЕС не може да създаде зона за сигурност в Сирия, тъй като не е толкова силен.

Това заяви в отговор на въпрос върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Той участва в срещата във формат „Гимних“ на външните министри на страните членки в Загреб.

Все пак ЕС може да повлияе на ООН и на НАТО, допълни Борел.

Попитан дали трябва да бъдат наложени още санкции на Русия, европейски дипломат номер 1 каза:

„Не говорим за санкции, говорим за примирие и сътрудничество.“

Хората в Идлиб са твърде далеч от Европа. Това бе отговорът на Борел на въпроса дали има вариант в ЕС да бъдат пуснати повече бежанци.

„Най-важното е да се опитаме да им помогнем да оцелеят там“, изтъкна той.