Битовата престъпост в Монтанско е намаляла с 30% за първите два месеца на 2020 г., а само за февруари - дори с 40 на сто в сравнение с миналата година. 

Това отчете главният прокурор Иван Гешев, който е на посещение в Монтана и региона. Той обаче обеща намаление с 1/3 на годишна база.

Гешев говори отново как хората му се оплакват от липсата на работа и достъп на децата до образование... Но прокуратурата не можела да реши тези проблеми, а само "да осигури ред и спокойствие в селата".

В изявление пред сградата на Съдебната палата в Монтана, цитиран от "Дир бг", Гешев заяви, че подобни акции имат голям ефект за превенция на битовата престъпност.

"Радващото е, че макар и да минаха само два месеца от началото на акциите (Гешев застъпи на поста в края на декември, б.р.), има първоначални положителни резултати. Вече в Монтана и в областта има чувствителен спад, в сравнение със същия период на миналата година. В тези села живеят по-голям процент възрастни хора. Целта е тези хора да са спокойни за себе си, за собствеността си, за животните си", каза главният прокурор.

Той е разговарял с жители на селата Габровница, Доктор Йосифово и Войници и на ромския квартал на Монтана "Кошарник". Срещите са били на открито пред кметства и читалища.

Според информация, цитирана от БТА, са открити наркотици (марихуана у жител на Габровница), незаконно добити дърва и нерегламентирана търговия с цветни метали.

Предишното подобно посещение на Иван Гешев в Монтанско бе през май 2019 г. още като зам. главен прокурор. Тогава бе задържана група, предвождана от Мартин Антов, който е обявен като част от "Килърите 2". Бе съобщено, че групата се е занимавала с рекет, палежи, разпространение на наркотици.