БОРЯНА АНТИМОВА

Най-доброто, най-полезното и най-новото в сферата на личностното развитие и здравословния начин на живот е фокусът, който ще събере 32-ма лектори, над 30 изложители и гости на петото издание на фестивала за ума, тялото и духа “Свободата да бъдеш”, който започва на 25 октомври в “Софарма Бизнес Тауърс”.

Форумът обединява водещи специалисти в областта на здравето, приложната психология, модерните и древни учения за тялото и духа, алтернативните терапии и методики за развитие и израстване на личността.

Програмата включва 32 лекции, семинари, практики и дръм съркъл, които ще се проведат едновременно в четири различни зали от 10 до 19 часа. Във всеки час посетителите ще могат да избират между 4 различни теми, свързани с духовност, здраве или личностно развитие и образование.

Във всеки час от фестивала посетителите ще трябва да избират между четири едновременно течащи лекции.

За лектори са поканени едни от най-добрите специалисти в областта на личностното развитие, приложната психология, модерни и древни учения за тялото и духа, алтернативни терапии и методики за развитие и израстване.

Основателят на ритъм терапията у нас Мартин Иванов е композитор, диригент и перкусионист, прекарал 15 години в САЩ и Канада. Наричат го “магьосник на ритъма”. На фестивала той ще представи новоизлязлата си книга “Звуци от тишината”. Ще говори за емоции и истински истории, за огромната трансформираща сила на ритъма и за звуците от тишината.

“Магьосникът на ритъма” Мартин Иванов в стихията си.

Д-р Мария Папазова ще говори по актуалната тема за „Антирак ” – оздравителната стратегия на настоящето и бъдещето.

                     Проф. Андрей Пантев

Проф. Андрей Пантев ще изнесе лекция за “Европейската Вселена на Учителя Петър Дънов”. “Честваме 150-годишнината на един човек, на един духовен исполин, който е навлязъл завинаги в психологическата и историческа тъкан на българина. Той е истинско чудо”, казва за него проф. Пантев.

Психологът и психотерапевт Мадлен Алгафари ще коментира проблемите, с които се сблъскваме - от “Какво ще кажат другите” до “Какво избирам аз”. Тя разглежда пътя на днешния българин през призмата на грозното пате от Андерсеновата приказка, “чийто единствен проблем е, че не съзнава, че е лебед и се държи като грозно пате”.

                     Наталия Кобилкина

Сексологът и семеен терапевт Наталия Кобилкина вярва, че всеки човек е роден, за да бъде щастлив, и ще търси заедно със слушателите отговорите на въпросите защо не си позволяваме да обичаме и защо се страхуваме от собствените си чувства.
Единственият лицензиран специалист по емоционална интелигентност на Балканите Поли Фистолера ще говори за пътя на емоциите и уменията, свързани с тях, и защо е толкова важно да владеем емоциите си.

За да бъде празникът пълен, във фоайето на “Софарма Бизнес Тауърс” над 30 изложители ще предложат стоки и услуги, уникални за българския пазар и свързани с духовното развитие и здравословния начин на живот. За гостите ще има специални отстъпки и ще могат да се запознаят и консултират с утвърдени специалисти и терапевти.

В сферата на личностното развитие и духовното с интересна информация ще бъдат представени институт “Либера”, центрове “Вихровения” (класическа сугестопедия), “Дева” (енергийни терапии), “Оя”, “Калей”, “Юмейхо”, “Мандала”. Гостите ще научат повече за Бялото Братство, що е хюман дизайн, как се правят индивидуални тренинги за скоростно четене, психометрични тестове, как се учи чрез преживяване… Ще могат и да си купят уникални продукти, свързани със здравословния начин на живот.

В основата на добрата организация и на качествения подбор на лектори е вложена енергията на двама души – основния организатор Самуила Жекова и мъжа до нея Мартин Иванов.

Само преди няколко години животът на Самуила е съвсем различен. Тя завършва НГДЕК, учи финанси и години наред е търговски и изпълнителен директор в големи корпорации с сферата на тежката индустрия. След срещата с Мартин Иванов Самуила преживява истински катарзис. Попада в коренно различен свят.

“Казах си, че парите и кариерата имат цена, която повече не искам да плащам”, сподели тя пред Клуб Z.

Самуила вижда, че “има и друг свят и друг живот извън офиса”. Започва да се интересува повече от духовни практики, езотерика.

“Крачката е много голяма, почти като да си смениш религията”, казва за избора й Мартин.

     Срещата на Самуила Жекова с любовта на
          живота й Мартин Иванов я подтиква
                          към коренна промяна.  

Днес тя е щастлива, че се занимава с организирането на такъв фестивал, а в свободното си време прави бижута. “Вече искам да работя с ръцете и сърцето”, казва Самуила.

Фестивалът съществува от 5 години, като преди това се организира от Иво Белев. Той заминава за чужбина и от миналата година Самуила и Мартин поемат фестивала. За двамата тематиката не е чужда, тъй като участват като изложители и лектори на предишните издания.

Когато поехме фестивала, осъзнахме каква голяма отговорност е да изберем най-добрите лектори и да проучим кои ще са най-интересните теми за гостите. Това беше основната ни амбиция и се радваме, че днес участват водещи специалисти в областта на личностното развитие. Посетителите са хора интелигентни, образовани от гледна точка на здраве, практики, знаят кое какво е и какво търсят и са мотивирани да бъдат там; хора, които не позволяват да бъдат заблуждавани или някой да се опитва да им промива мозъците, споделят двамата.

Новината от последните дни е, че поради големия интерес организаторите са решили фестивалът “Свободата да бъдеш” да се провежда по-често – два, три или четири пъти годишно, като през лятото се изнесе на морето, а през зимата - в някой планински курорт.

Клуб Z е медиен партньор на събитието. Разпределението на темите по часове и зали може да разгледате ТУК.