Американската агенция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA), регулаторният орган на САЩ, одобри първия кръвен тест за откриване на защитни антитела срещу новия коронавирус, който дава резултат в рамките на 15 до 20 минути, пише днес “Катимерини”.

Подобни тестове могат да бъдат полезни, за да се разбере какъв процент от населението е бил заразен с COVID-19 и каква е действителната смъртност от заболяването, като се вземат предвид също леките и асимптоматични огнища.

Тестовете за антитела също ще могат да идентифицират кои хора имат вече изграден имунитет срещу вируса. Така те ще могат сравнително спокойно да излязат от домовете си и да се върнат на работа, което е особено важно за здравните работници.

Тестът, одобрен от FDA след спешна процедура според “Ню Йорк таймс”, е разработен от Cellex Biotechnology. Тя се основава на кръвна проба, анализирана в оторизирани лаборатории, и открива IgM антитела (първо показани в случай на вирусна инфекция) и IgG (показани по-късно, когато инфекция е преминала).

Днешните тестове за полимеразна верижна реакция (PCR) откриват вируса в проба от носа или фаринкса с активна вирусна инфекция SARS-CoV-2, а не, ако някой вече се е разболял и има антитела в тялото. 

Други страни, като Китай и Сингапур например, вече преминават към тестове за антитела, като и Великобритания скоро ще започне да ги използва. Но засега надеждността на тези тестове (в началния етап на инфекцията могат да бъдат фалшиво отрицателни) е несигурна и остава въпросът дали човек, който се е възстановил от COVID-19, придобива пълен имунитет и за колко време. Наличието на антитела не гарантира нормален имунитет към коронавирус.

Новият тест в САЩ - подобно на други от същия род - дава положителен или отрицателен резултат, но не казва колко добре работят антителата, за да предотвратят нова инфекция COVID-19, според вирусолога от Колумбийския университет д-р Анджела Расмусен.