Родители и учители пуснаха петиция срещу заповедта на просветния министър Красимир Вълчев, с която пролетната ваканция се отменя. По-рано вчера министерството излезе със заповед, че обучението трябва да продължи до официалните празници - Разпети петък до понеделника след Великден, защото има да се наваксва учебен материал, въпреки че почивката трябваше да започне от 13 април.

Министерството сътвори хаос с разнообразните документи по отношение на пролетната ваканция - първо бе казано, че децата трябва да имат само олекотени занимания по интереси, после бе заповядано да се наваксват знания, а накрая излезе, че втората заповед не обезсмисляла първата и децата трябва да учат в този период дори пътна безопасност.

Учителите, които са изключително натоварени, тъй като в момента сами усвояват новите технологии, можели да си вземат платен отпуск от 13 април по свой избор, но все пак трябвало да има учебен процес. Един от мотивите е, че ако децата нямат уроци, те можело да излизат и да се съберат на групи.

Родителите контрират в петицията си за пролетната ваканция, че децата им и без това са изолирани и поставени пред компютърния екран по осем часа на ден, без да имат възможност да изразходват излишната си енергия, като при това са натоварвани непрестанно от нови учебни материали и домашни.

Те настояват ваканцията да бъде пълноценна и в целия този период да няма уроци, за да могат малките да прекарат повече време със семейството.

За същото настояват и учителите.

"За какво трябваше да правим преструктуриране на материала по време на грипната епидемия, щом сега се оказва, че трябва да го преподаваме отново?", пишат преподаватели в социалните мрежи.

"Или министерството се опасява, че електронното обучение не се случва добре въпреки прокламираната информация?", допълват други.

В допълнение се появи и виц: "Ние нашата учителка вече я блокирахме."