Поредното дело за т. нар. вакъфски имоти събра пред Съдебната палата в София няколко десетки карловци. Те протестират срещу решението Куршум джамия - една от най-големите забележителности на Града на Левски, да бъде върната на Главното мюфтийство. Дойдоха да ги подкрепят и хора от Кюстендил, които, както е известно, излязоха на бунтове заради "спускането" на Александър Медотиев - Бат Сали за депутат от техния район.

Става въпрос за недвижими обекти, които са били собственост на мюсюлманските духовни общности около Освобождението. Сега са изцяло общинска или държавна собственост и са били такива през последните 50-80 години.

Според тълкуванието на Закона за вероизповеданията на Главното мюфтийство, и в сгради, използвани за търговия или лечебници, са се провеждали религиозни занимания, което дава основания за претенциите за собственост. 

В момента претенциите са за 90 имота, като освен за недвижими имоти, вече се говори за земи и гори. Основната задача на съда е да отсъди дали Главното мюфтийство е правоприемник на мюсюлманските общини.

Такъв е случаят с Куршум джамия в Карлово, архитектурен паметник от XV век, който в началото на ноември миналата година беше присъден на Главното мюфтийство от Окръжния съд в Пловдив. 

Критиците на решението на предишната инстанция изтъкват, че през 1909 г. е имало решение между двете правителства - на Османската (тогава) империя и Царство България тези имоти да станат държавна собственост в България и тя да се грижи за тях. 

"Куршум джамия е на цялото карловско общество - ние не се борим против осман... османлиите... Ние искаме Куршум джамия да си остане такава, каквато е - музей за цялата Карловска община", каза един от протестиращите.

За да подкрепи протестъ, бе дошъл и кметът на града Емил Кабаиванов, който е известен с острата си позиция срещу връщането на имотите на мюфтийството:

"Става въпрос за публична собственост, а не за някакъв имотен спор. Куршум джамия е част от идеалния център на Карлово, зелени площи... Там, където хората са свикнали от стотици години да прекарват свободното си време. Едно вероизповедяние - в случая Главното мюфтийство, иска да вземе тази собственост. Е, няма как да се съгласим! Което и да е вероизповедание няма право да взима нещо, което принадлежи на всички граждани”, коментира Кабаиванов пред Нова тв

На протеста се чуваха скандирания "Долу ДПС!", а в един момент голяма група  хора опитаха да влязат на делото. Това обаче не им бе позволено, въпреки че заседанието е открито.

Кметовете на Кюстендил и Карлово - Петър Паунов (вляво) и Емил Кабаиванов поведоха протеста. 

 Делото бе отложено за 6 декември, когато ще бъдат приложени още документи.