Комисията по енергетика в парламента не прие предложение на изпълнителната власт, което практически имаше риск да "забрани" на "Булгаргаз" да връща пари за руски газ на свои клиенти, които са купували чрез свободния пазар, а не на регулирания такъв. 

Това стана на заседанието днес, което одобри промени в Закона за енергетиката, с които да се определи как държавната компания да възстанови на клиентите си, а те - на крайните потребители, "надвзети" суми за руски природен газ за периода от август миналата година до 31 март 2020 г. До ситуацията се стигна след постигнато споразумение с "Газпром експорт" за намаляване на цените, предшествано от решение на Европейската комисия срещу руския гигант за злоупотреба с монополно положение при ценообразуването.

На 3 март стана ясно, че "Газпром" ще възстанови около 150 млн. лв. заради намалението на цената със задна дата. 

На 3 април комисията и парламента приеха промени в закона на първо четене, които обаче регулират изрично само възстановяването на суми на клиентите на "Булгаргаз", пазарували на т.нар. регулиран пазар, тоест на определена от КЕВР цена. Това са основно топлофикации и газоразпределителни дружества, когато става дума за целия период, за който ще се преразглеждат цените на газа. До 1 януари 2020 г. и бизнесът пазарува от "Булгаргаз" на регулирана цена, но оттогава той мина на т.нар. свободно договаряне с държавната компания. Така притеснението е, че индустрията, която потребява руски газ, няма да бъде "обезщетена", въпреки че е плащала по-високи цени през първото тримесечие на 2020 г. 

Това притеснение накара Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) да поискат оставката на министърката на енергетиката Теменужка Петкова. Това се случи преди повече от седмица, което отложи и окончателното приемане на промените в закона. По изчисления на индустриалците те биха били ощетени с около 45 млн. лв. надвзети вече пари за газ.

Днес енергийната комисия ремонтира първоначалните текстове, регламентиращи изчисляването на по-ниски цени на газа за минал период и как те ще върнат на потребителите. КЕВР ще се произнесе за новите по-ниски цени на газа за всеки от месеците от август 2019 до март 2020 г., като предложения за размера вече са постъпили от "Булгаргаз". Газовият доставчик ще има 20 дни, за да пресметне дължимите обратно суми на клиентите си. С топлофикациите ще бъдат подписани споразумения и 14 дни след това те ще получат парите си, които на свой ред трябва да изчислят колко имат да връщат на домакинствата. Срокът за това е месец, като сумите ще се приспадат към бъдещи сметки. Пари ще се връщат в случаите, когато дадено домакинство вече не е клиент на услугата.

Промените в закона засягат само работата на "Булгаргаз" като обществен доставчик - тоест като продавач на руския газ на регулирания пазар. Заради опасения, че Европейската комисия може да има претенции за намеса на държавата на т.нар. свободен пазар, установен от 1 януари 2020 г. от енергийното министерство днес поискаха да се запише текст, който обаче би възпрепятствал дружеството да възстанови суми и за бизнеса, въпреки че и той е надплащал. 

След възражение на председателя на "Булгаргаз" Николай Павлов в комисията, депутатите отказаха да подкрепят идеята на Петкова. Тя самата каза, че при това положение не може да прогнозира каква би била следващата реакция от Брюксел. 

В крайна сметка според приетото дотук, което ще се дебатира утре в пленарната зала, "Булгаргаз" би трябвало да получи възможността сама да прецени как ще уреди финансовите си отношения с индустрията за първото тримесечие от 2020 г., откогато функционира т.нар. свободен пазар (въпреки че е ясно, че фирмите плащат по цени, които на практика зависят от цената на газа на регулиратния пазар - б.р.). 

От думите на Павлов в комисията се разбра, че ако законовите текстове останат в приетия днес вид, то "Булгаргаз" ще се обърне към принципала на дружеството как да действа. А това всъщност е Министерството на енергетиката.