19:14 ч.: Генералният директор на СЗО съжалява за решението на САЩ да спрат финансирането на организацията

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус заяви днес, че съжалява за решението на американския президент Доналд Тръмп да спре финансовия принос на САЩ за организацията, но призова светът да се обедини за борба с новия коронавирус, предаде Ройтерс.

Тедрос Аданом Гебрейесус. Снимка АП/БТА

"САЩ са дългогодишен и щедър приятел на СЗО и се надяваме, че това ще остане така", каза на пресконференция генералният директор на организацията и добави: "Съжаляваме за решението на американския президент да разпореди спиране на финансовия принос към СЗО".

СЗО все още оценява отражението на това решение и ще се "опита да запълни празнотите с партньорите си", каза Тедрос. Но днес е време светът да се обедини в общата си борба срещу пандемията, каза генералният директор на СЗО, който я описа като "опасен враг".


18:48 ч.: Ветерани призоваха Путин да отложи военния парад на 9 май

Ветерански организации призоваха руския президент Владимир Путин да отложи заради коронавируса военния парад на 9 май, на който трябва да бъде отбелязана 75-ата годишнина от победата над нацистка Германия, предаде Франс прес.

Снимка АП/БТА

Представители на няколко ветерански организации призоваха в писмо руския президент "да вземе това трудно, но правилно решение". Засега събитието не е отменено въпреки изолацията, наложена на московчани с цел борба срещу разпространението на коронавируса. Парадът на 9-и май е голямо патриотично мероприятие, което се ръководи от самия Путин. Очакваше се тази година празненствата да бъдат още по-големи заради юбилея, отбелязва АФП.


17:30 ч.: Белгия удължава карантината до 3 май

Белгийските власти решиха днес да удължат до 3 май действието на въведените ограничителни мерки срещу разпространението на епидемията от COVID-19. Местни медии съобщават, че след този срок може да се очаква постепенно възстановяване на част от търговската дейност в страната.

Белгия. Снимка АП/БТА

Предвижда се в началото на следващия месец да заработят магазини, свързани с обработката на градини, както и търговците на домашни потреби. Засега не е взето решение дали през май училищата и детските градини ще може също да възстановят работа. Медиите цитират доклад, разгледан днес от Съвета по национална сигурност. Според документа се предвижда, когато мерките бъдат смекчени, властите да препоръчат носенето на предпазни маски на обществени места.


16:41 ч.: ООН: 74 милиона души от Арабския свят нямат достъп до сапун

Около 74 милиона души в Арабския свят са по-изложени на риск от заразяване с новия коронавирус поради липса на достъп до умивалник и сапун, каза служба на ООН, цитирана от Франс прес.

"В цял свят е установено, че миенето на ръцете е най-доброто средство за предпазване от заразяване с Ковид-19, но това просто действие се оказва трудно в регион, в който 74 милиона души нямат достъп до приспособление за миене на ръце", заяви Икономическата и социална комисия на ООН за Западна Азия.

В Судан от умивалници и сапун са лишени около 31 милиона души, в Йемен 14,3 милиона, а в Египет 9,9 милиона души, се казва в доклад на службата. Освен това около 87 милиона души в региона нямат достъп до питейна вода по домовете си, което ги принуждава да ползват общи водоизточници, а това ги излага на повишен риск да се заразят с новия коронавирус. Отделно 26 милиона бежанци и изселени хора в региона също са по-изложени на риск от заразяване по липса на достъп до вода, саниране и хигиенни услуги, отбелязва службата на ООН.


16:29 ч.: Китай задължи чужденците да си плащат лечението от COVID-19, ако нямат китайска застраховка

Чуждестранните граждани, лекували се от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19 в болници в Китай, трябва да заплатят разходите за лечението си, ако нямат китайска медицинска осигуровка.

Китай. Снимка АП/БТА

Това се казва в съвместно изявление на държавната комисия по здравеопазване, държавното управление по медицинско застраховане, министерството на финансите и външното министерство на Китай, публикувано днес във вестник "Бейджин жибао", предаде ТАСС. При наличие на застраховка разходите се покриват от застрахователната компания. Ако те надхвърлят лимита на застраховката, пациентът трябва да заплати разликата, включително и разходите за пребиваването си под карантина. Плащането се извършва в края на лечението, се казва в изявлението. В края на миналата седмица от китайското управление по медицинско застраховане съобщиха, че разходите за лечението на един пациент с Ковид-19 са средно 21 500 юана (около 3070 долара), а на тежко болен - 150 хилюди юана (около 21 400 долара), отбелязва ТАСС.


16:15 ч.: Путин иска бюджетът да осигури 12 130 рубли на зает в малки и средни предприятия

Президентът Владимир Путин днес поиска руският държавен бюджет да осигури 12 130 рубли (292 лева) към месечната заплата на човек зает в малко или средно предприятие. 

Путин по време на видеоконферентното заседание на правителството.

Мярката трябва да влезе в сила от 1 април и засега да покрие и месец май.

Путин постави задачата в началото на пряко предавано телеконферентно заседание правителството.

“Предлагам да се предостави на малки и средни компании в засегнатите сектори, освен вече предприетите мерки за подкрепа, пряка безплатна финансова помощ от държавата. Тези средства на предприятието ще могат да насочат към решаване на текущи, най-належащи проблеми. Включително - изплащането на заплати, за да поддържат нивото на възнаграждение на своите служители през април и май”, каза президентът.


16:02 ч.: Заразените от коронавирус в света днес са общо над 2 милиона, починалите - близо 127 хиляди 

Пандемията от новия коронавирус е взела най-малко 126 898 жертви в света от появата му през декември в Китай до днес в 11 ч. по Гринуич (14 ч. българско време), сочи оценка на Франс прес, направена по официални източници.

От началото на епидемията са официално установени над 2 001 200 случаи на зараза в 193 държави и територии. Броят на диагностицираните обаче е само част от реалното число на заразените, тъй като много държави провеждат тестове само на хора, които се налага да бъдат настанени в болница, отбелязва Франс прес.

Най-малко 428 100 човека към днешна дата са смятани за оздравели.

САЩ, които регистрираха първите починали от коронавирус в края на февруари, са най-засегнатата държава с най-голям брой смъртни случаи и най-много заразени - 26 059 починали и 609 516 заразени. Най-малко 44 364 души са оздравели.

След САЩ, най-засегнати са Италия с 21 067 жертви и 162 488 случая, Испания с 18 579 починали при 177 633 случая, Франция с 15 729 смъртни случая и 143 303 установени заразени, и Великобритания с 12 107 починали и 93 873 заразени.

Китай (без Хонконг и Макао), където епидемията започна в края на декември, официално съобщава за общо 82 295 случаи (46 нови от вчера до днес), като починалите са 3342 (1 през последното денонощие) и 77 738 са оздравели.


15:55 ч.: 3 728 са заразените от COVID-19 в Беларус. Жертвите - 36

Броят на заразените с новия коронавирус в Беларус нарасна от 3281 на 3728, а смъртните случаи са 36, съобщи днес беларуското здравно министерство, цитирано от ТАСС. От болнична помощ с апарат за обдишване се нуждаят 68 души.

Александър Лукашенко отказва да наложи домашна карантина. Снимка АП/БТА

В страната са извършени 76 198 теста за коронавирус в 24 лаборатории. В Беларус не е въведена карантина и бившата съветска република се готви за Парада на победата на 9 май. Освен това до 30 август трябва да се произведат президентски избори, отбелязва ТАСС


15:42 ч.: Жертвите в Япония може да достигнат 420 000, ако не се задължи социалното дистанциране

Възможно е в Япония да има около 850 000 тежко болни от COVID-19 и около половината от тях да умрат, ако не се въведе социално дистанциране или други мерки, предупредиха експерти от правителствен екип, цитирани от Асошиейтед прес и БТА.

Токио, Япония. Снимка АП/БТА

Преподавателят от университета в Хокайдо Хироши Нишиура, който е специалист по клъстърен анализ, прогнозира 49 процента смъртност, или около 420 000 починали, сред хората в тежко състояние, които се нуждаят от апарат за обдишване или лечение в интензивно отделение, ако не бъдат взети превантивни мерки. Това според него може да стане заради предстоящ недостиг на респиратори.


15:35 ч.: Броят на заразените в Русия е скочил с 800% за две седмици

Днес в Русия бяха регистрирани рекордните за страната над 3300 заразени с новия коронавирус, с което общият им брой наближи 24 500 души след две седмици непрестанно покачване, предаде ДПА.

Случаите в Русия са се увеличили с около 800 процента от началото на месеца. На 1 април федералните власти бяха съобщили за около 2700 заразени.

Към днешна дата в Русия има около 130 000 души под лекарско наблюдение поради съмнения, че може да са носители на вируса.

През последните две седмици руските власти наложиха карантинни мерки из цялата страна, следвайки примера на столицата Москва, където е установен най-големият брой заразени.


13:17 ч.: Бившият шеф на МИ-6: Китай е прикривал епидемията

Китай скри от останалия свят изключително важна информация за епидемията от новия коронавирус и затова трябва да отговаря за измамата си, заяви бивш шеф на британската служба за външно разузнаване МИ-6, цитиран от Ройтерс.

Си Цзинпин. Снимка АП/БТА

Джон Соуърс, ръководител на Секретната разузнавателна служба на Великобритания (МИ-6) в периода 2009-2014 г., каза, че би било по-добре отговорност да се търси от Китай, а не от Световната здравна организация (СЗО). Вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще спре финансирането за СЗО, която по думите му е разпространявала "дезинформацията" на Китай за вируса.


13:10 ч.: Рекордна избирателна активност в Южна Корея

Рекорден брой избиратели гласуваха днес за нов парламент в Южна Корея на фона на въведените в страната предпазни мерки във връзка с коронавирусната пандемия, предаде ТАСС.

Избирателна урна в Сеул. Снимка АП/БТА

По данни на Централната избирателна комисия (ЦИК), цитирана от телевизия Кей Би Ес, за пръв път от 2004 г. избирателната активност е надхвърлила 60 на сто, достигайки 62,6 процента към 17 ч. (11 ч. българско време). Гласували са общо над 27,5 милиона от регистрираните 43,99 милиона избиратели, включително участвалите в предсрочното гласуване. Изборите преминаха под знака на мерките, въведени от Сеул във връзка с разпространението на новия коронавирус, отбелязва ТАСС. Гражданите са задължени, например, да идват в избирателните секции с предпазни маски. Наредено е гласуващите да спазват дистанция от един метър помежду си на опашките за бюлетини и пред кабините с урни. Преди да влезе там, всеки е длъжен да дезинфекцира ръцете си и да сложи защитни ръкавици.


13:01 ч.: Москва обмисля да се откаже от пропускателната система

Властите в Москва обявиха днес, че смятат да преразгледат пропускната система, въведена в руската столица, станала огнище на коронавирусната епидемия, след като заради контрола се извиха гигантски опашки в градското метро, предаде Франс прес.

Пропускателен пункт в Москва. Снимка АП/БТА

В социалните мрежи са качени множество снимки и видеоклипове, показващи дълги редици от хора, застанали да чакат край метростанциите през първия ден на пропускателния режим, въведен с цел да се контролира изолацията в мегаполиса с 12 милиона жители в рамките на борбата срещу COVID-19. Кметът Сергей Собянин бързо отмени контрола, признавайки, че е контрапродуктивен "в критична степен с оглед на днешната ситуация" - Русия всеки ден поставя нови рекорди в разпространението на заразата с общо 24 490 болни и 198 смъртни случая.


12:47 ч.: Заради пандемията Северна Корея празнува по-скромно 108-ата годишнина от рождението на Ким Ир Сен

Жителите на Пхенян прииждаха днес в доста по-разпръснат строй отпреди, за да положат цветя пред монумента на Ким Ир Сен по случай 108-ата годишнина от рождението на основателя на севернокорейския режим - в момент, когато страната полага усилия да се защити от новия коронавирус, предаде Франс прес.

Севернокорейци вървят към паметник на Ким Ир Сен, за да отбележат 108-ата годишнина. Снимка АП/БТА

Петнайсти април, рождената дата на дядото на сегашния държавен ръководител Ким Чен Ун, е и основна дата в севернокорейския политически календар - дотам, че е известна като "Деня на слънцето". Пхенян обаче наложи съществени ограничения, за да се защити от пандемията, разпространила се за месеци в цял свят от съседен Китай. Режимът затвори границите и постави под карантина хиляди севернокорейци, както и стотици чужденци. Властите твърдят, че не са регистрирали нито един случай на COVID-19.


11:41 ч.: Китай: САЩ трябва да изпълняват задълженията си към СЗО

Китай призова САЩ да изпълняват задълженията си към Световната здравна организация, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че прекратява финансирането ѝ заради това, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваляла в отговора си на пандемията.

Жао Лидзян. Снимка АП/БТА

Говорителят на външното министерство на ККП Жао Лидзян сподели пред репортери по време на всекидневен брифинг, че пандемията, която е заразила над 2 милиона души в световен мащаб, е достигнала критична фаза. Той подчерта, че решението на Вашингтон ще рефлектира върху страни от целия свят.


11:38 ч.: Отпечатват името на Тръмп върху чековете с помощи за бедни в САЩ

Името на президента Доналд Тръмп ще бъде написано на чековете, изпращани на милиони американци, за да им помогнат срещу финансовите трудности, следващи от коронавируса. Това се казва в заповед на министерството на финансите на САЩ, цитирана от Си Ен Ен.

Добавянето на името на Тръмп няма да забави разпространението на чековете, е казал пред телевизията висш служител на администрацията.

Първи за добавката към платежните средства съобщи във вторник в. “Вашингтон пост”.

Това е първият път, когато име на американски президент се появява върху чек на Службата за вътрешни приходи (Internal Revenue Service - IRS).


11:12 ч.: Бил Гейтс разкритикува решението на Тръмп да спре финансирането на СЗО

Американският предприемач и един от основателите на корпорацията Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс днес разкритикува решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да спре финансирането на Световната здравна организация (СЗО) на фона на пандемията от новия коронавирус.

Бил Гейтс. Снимка АП/БТА

Да се спре финансирането на СЗО е опасно. Организацията успява да забави разпространението на болестта, предизвикана от новия коронавирус. Ако нейната работа спре, никоя друга организация не може да я замени, написа в Туитър Бил Гейтс. Светът, както никога досега, се нуждае от СЗО, допълни американският бизнесмен и филантроп. Вчера вечерта Тръмп обяви, че спира вноските на САЩ в СЗО, която по думите му прикривала данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията.


10:52 ч.: Дания отваря училищата, детските градини и яслите

Около 10 000 деца в Дания се очаква днес да се върнат в яслите, детските градини и училищата, предаде ДПА. След като постигна напредък в спирането на разпространението на новия коронавирус, страната изпраща децата до пети клас обратно в класната стая след едномесечно прекъсване на учебните занятия.

Църква в Копенхаген на Велики четвъртък. Снимка АП/БТА

Решението има за цел да разтовари родителите, които едновременно работят у дома и се грижат за малките си деца заради мерките за социално дистанциране. Училищата трябва да отговарят на определени изисквания, например да има достатъчно разстояние между учениците. Някои от тях ще се нуждаят от още няколко дни, преди да са готови да посрещнат учениците и затова ще отворят врати най-късно в понеделник.


10:40 ч.: Финландия отменя ограниченията за пътуване

Финландия ще премахне днес огражденията на входовете и изходите от района на столицата си, който близо три седмици бе отцепен от останалата част на страната, съобщи премиерката Сана Марин.

Служители на аптека във Вантаа, Финландия. Снимка АП/БТА

Това е първото облекчаване на наложените заради коронавируса ограничителни мерки, предаде Ройтерс. Ограниченията за влизане и излизане за столичната област Уусимаа бяха въведени на 28 март, за да се избегне разпространяване на вируса в останалата част от страната.


9:51 ч.: Макрон призова за мораториум върху дълговете на африканските страни

Президентът на Франция Еманюел Макрон призова днес Г-20 да наложи мораториум върху дълговете на африканските страни.

Големите международни кредитори се споразумяха временно да отменят плащанията на вноските по дълговете на най-бедните страни тази година, за да им помогнат да преодолеят последиците от кризата с коронавируса, съобщи вчера френският финансов министър Брюно льо Мер.

Еманюел Макрон

Около 76 държави, 40 от които в Африка на юг от Сахара, имат право временно да спрат плащанията на вноски на обща стойност 20 милиарда долара от общо 32 милиарда долара, предназначени за обслужване на дългове през тази година.

“Споразумяхме се за мораториум върху плащанията по дълговете на равнище двустранни кредитори и частни кредитори за общо 20 милиарда евро”, каза пред журналисти Льо Мер.

Правителствените кредитори, включващи не само Парижкия клуб, но и Китай, ще замразят вноски за 12 милиарда долара според споразумението, което трябва окончателно да бъде дооформено.

Днес финансовите министри и централните банкери от Г-20 ще имат видеоконференция с основна тема икономическите предизвикателства на COVID-19.


7:12 ч.: През последното денонощие в Китай са регистрирани 46 нови случая на коронавируса, в Южна Корея - 27

През последното денонощие в Китай са регистрирани 46 нови случая на коронавируса и един починал, а в Южна Корея - 27 и трима починали, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС, позовавайки се на здравните власти в Пекин и Сеул.

В Китай повечето от заразените - 36 души - са пристигнали от чужбина. Общият брой на внесените от чужбина случаи на коронавируса в страната достигна 1500, от тях близо 600 вече са изписани от болниците.

По последни данни общият брой на разболелите се от COVID-19 в Китай е достигнал 82 295, от които 3342 са починали, 77 816 са излекувани и изписани от болниците. На лечение продължават да се намират 1137 пациенти, от които 113 са в тежко състояние.

В провинция Хубей, епицентърът на коронавирусната инфекция, през последното денонощие отново няма нито един случай на заразяване, но е регистриран един смъртен случай.

От началото на април китайските власти публикуват статистика за безсимптомните случаи. През последното денонощие са регистрирани 57 такива случая, три от които са на пристигнали от чужбина. Под медицинско наблюдение се намират 1023 души с положителни проби и отсъствие на симптоми на заболяването.

В Южна Корея общият брой на случаите на коронавирус достигна 10 591, а починалите са 225. От началото на разпространението на коронавируса в страната са излекувани 7616 души. Отбелязва се, че броят на заразените вече десет поредни дни остава на равнището от около 50 или по-малко. На 29 февруари, в пика на епидемията, това число превишаваше 900. При все това здравните органи са в повишена готовност, посочва Центърът за контрол и профилактика на заболяванията.


6:48 ч.: Броят на починалите в САЩ надхвърли 25 хиляди 

Броят на починалите от COVID-19 в САЩ надхвърли 25 хиляди според университета "Джонс Хопкинс", който прави изчисления на базата на данни на федералните и местните власти, съобщи ДПА.

В САЩ са потвърдени над 598 600 случая на коронавирус, макар че реалното число е много по-голямо отчасти поради недостиг на тестове, отбелязва агенцията.

Ройтерс съобщи, базирайки се на собствени изчисления, че за едно денонощие са регистрирани рекордните 2228 смъртни случая и броят на починалите е достигнал 28 300, а този на заразените - над 600 хиляди, три пъти повече от всяка друга страна.

В понеделник САЩ съобщиха за близо 1500 нови смъртни случая, свързани с коронавируса, а днес - за нови 1800. Тази статистика е непълна, защото някои щати все още не са предоставили данните си, отбелязва Ройтерс.


6:36 ч.: Двама губернатори на щати в Бразилия дадоха положителни проби 

Двама губернатори на щати в Бразилия обявиха вчера, че са болни от COVID-19, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Губернаторът на щата Рио де Жанейро съобщи, че е дал позитивна проба за новия коронавирус. Във видео, публикувано в туитър, губернатор Уилсон Вицел заяви, че през последните дни не се чувствал добре, имал температура и болки в гърлото и след като поискал да му бъде направен тест, дал положителна проба за коронавирус. 

"Ще продължа да работя. Отново ви призовавам да останете вкъщи. Тази болест, както всички виждате, не прави изключение за никого и заразяването е бързо", каза 52-годишният губернатор.

Вицел беше един от най-големите поддръжници на самоизолирането и през миналия месец наложи ограничения на бизнеса, транспорта и събиранията на хора, за да ограничи разпространението на заразата. Тази седмица той удължи действието на мерките до края на месеца.

Губернаторът на амазонския щат Пара, Елдер Барбалю, съобщи във видеозапис в туитър вчера, че също е дал положителна проба за коронавируса, след като членове на екипа му се разболели, но самият той нямал симптоми. Подобно на Вицел Барбалю призова хората в щата да си стоят по домовете. В Бразилия са потвърдени 25 хиляди случая на коронавирус, а жертвите са над 1500.


5:49 ч.: Панама - население 4,2 млн., заболели 3600, оздравели са половината от тях

Над половината от заразилите се с новия коронавирус в Панама са оздравели, съобщи снощи на сайта си в "Пренса", като се позовава на главния епидемиолог на страната Лурдес Морено, предаде ТАСС.

Първият случай на коронавирус в страната беше регистриран на 9 март. Оттогава от COVID-19 се разболяха 3574 души, от които 1881 вече са оздравели. Починали са 95 души, като през последното денонощие е регистриран само един смъртен случай. В отделенията за интензивна терапия са лекувани 106 пациенти.

На 23 март панамското правителство прекрати въздушните връзки с останалия свят за 30 дни с цел предотвратяване на разпространението на заразата. От 1 април в Панама е въведена пълна карантина.


5:39 ч.: Канада чака пика в края на май, а първата вълна масови заразявания да приключи през лятото 

Броят на заразените с коронавирус в Канада нарасна с 1383 за едно денонощие до 27 063 души, обяви здравното министерство на страната, цитирано от ТАСС.

Темповете на нарастване на броя на заразените се увеличават за второ поред денонощие. Досега за наличие на коронавирус са изследвани 454 900 души. Най-много случаи на коронавирус са установени в провинциите Квебек (14 248), Онтарио (7953) и Алберта (1870).

Първият случай на коронавирус в Канада беше регистриран на 15 януари. Оттогава са починали 903 пациенти, а над 8,2 хиляди души са оздравели.

На 9 април премиерът Джъстин Трюдо заяви, че според прогнозите на правителството пикът на епидемията се очаква в края на май, а първата вълна от масови заразявания ще приключи в края на лятото.


4:49 ч.: Южна Корея избира парламент по време на пандемия 

При строги санитарни мерки в Южна Корея започна гласуването на парламентарните избори, провеждащи се в разгара на коронавирусната пандемия, съобщи Ройтерс.

Близо 14 000 избирателни секции бяха отворени в 6.00 часа местно време след като бяха дезинфекцирани, а избирателите бяха задължени да носят маски. На входа им се мери температурата и онези, които имат над 37,5 градуса, са пренасочвани в специално обособени секции. Всички избиратели трябва да използват дезинфектант за ръце и гумени ръкавици, когато пускат бюлетината си и да поддържат дистанция от един метър помежду си.

В петък и събота се проведе предсрочно гласуване, за да се избегне струпване на хора през днешния ден.

През първите три часа от вота избирателната активност беше 8 процента, което е с близо един процентен пункт повече в сравнение със същия период на предишните избори през 2016 година, съобщи ТАСС.


 4:22 ч.: Гутериш: Сега не е времето да се съкращават ресурсите за СЗО 

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви вчера, че сега не е времето да се съкращават ресурсите за Световната здравна организация, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира американските вноски в бюджета на организацията заради начина, по който се справя с пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс.

Гутериш посочи в изявление, че "не е времето да се съкращават средствата за операциите на Световната здравна организация или на всяка друга хуманитарна организация в борбата срещу вируса."

"Сега е време за единство, международната общност трябва да работи заедно, в солидарност, за да спре вируса и трагичните му последици", добави шефът на ООН.

"Моето убеждение е, че СЗО трябва да бъде подкрепяна, защото тя е от съществено значение за усилията на света да спечели войната срещу COVID-19, посочи още Гутериш, цитиран от Франс прес.


2:10 ч.: Тръмп спря US финансирането на Световната здравна организация

Американският президент Доналд Тръмп обяви вчера, че спира вноските на САЩ в Световната здравна организация (СЗО), която обвини, че "прикривала" данни за коронавируса и се проваля в отговора си на пандемията, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Доналд Тръмп

"Днес наредих да се прекъсне финансирането на Световната здравна организация, докато се проведе проучване, което да оцени ролята на СЗО в лошото управление и прикриване на данни за разпространението на коронавируса", заяви Тръмп в Белия дом, цитиран от Франс прес.

"Светът получи много фалшиви информации (от СЗО) относно заразяването и смъртността" от COVID-19, добави той.

Подчертавайки, че американските данъкоплатци внасят по 400-500 милиона долара годишно в бюджета на СЗО в сравнение с 40 милиона и дори по-малко от страна на Китай, Тръмп заяви, че страната му като главен спонсор на организацията трябва да й потърси сметка.


1:43 ч.: Разузнаването на САЩ: Коронавирусът вероятно има естествен произход

Разузнавателните служби на САЩ смятат, че новият коронавирус вероятно има естествен произход, но не са напълно сигурни в това, заяви вчера на брифинг в Пентагона председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Запитан дали разполага с доказателство, че вирусът може да е създаден в китайска лаборатория и неволно да е изпуснат, генерал Мили даде уклончив отговор.

"Има много слухове и спекулации в многобройни медии, блогове и прочие (по този въпрос). Не трябва да се учудвате, че ние проявихме към това голям интерес и разузнаването внимателно се зае с това", заяви той.

Генерал Мили отбеляза, че на този етап няма окончателен отговор, макар че доказателствата изглежда клонят към естествен произход на вируса.

"Но все още не знаем със сигурност", добави той.


 1:12 ч.: Броят на починалите в Ню Йорк надхвърли 10 хиляди, жертвите в Москва са 106

Броят на починалите от COVID-19 в Ню Йорк вчера беше ревизиран на над 10 хиляди след включването на 3700 смъртни случая, вероятно свързани с коронавируса, но които никога не са били тествани, съобщиха местните здравни власти, цитирани от Ройтерс.

Числото 10 хиляди включва всички смъртни случаи, свързани с коронавируса от 11 март до сега, отбелязва агенцията.

Още 11 пациенти, заразени с коронавирус, починаха в Москва през последното денонощие, с което общият брой на жертвите на COVID-19 в руската столица достигна 106, съобщи ТАСС, като се позовава на оперативния щаб за контрол и мониторинг на ситуацията с коронавируса.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.