Депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова обяви днес, че искането за изслушване премиера Бойко Борисов от страна на опозицията е "пиар". И не е вярно, че властта не изпълнява задължението си да отговаря на въпроси и питания в парламентарния контрол, въпреки че такъв устен не се провежда по решение на управляващите. А след това избраниците от властта умишлено провалиха пленарното заседание. Стоянова заяви: 

"От началото на извънредното положение са зададени над 100 въпроса и опозицията е получила отговорите на всеки един от тях". 

Проверихме дали това изречение отговаря на истината - според официалните данни в сайта на Народното събрание. 

От 13 март до ден днешен в парламента са постъпили 146 въпроса и 2 питания към министрите. 2 от въпросите са още в процес на обработка, защото са от днес. За други 2 срокът за отговор изтича след 3 дни. Този срок е 7-дневен от внасянето на въпроса.

За 32 от зададените от опозицията въпроси 7-дневният срок изтича днес. Тоест към края на работния ден или утре сутрин ще е ясно дали министрите ще са влезли "в график". 

Общо 17 пък са въпросите, които не са получили своите отговори навреме - тоест министрите вече са в нарушение на правилата. Сред тях има и прелюбопитни случаи. 

Например министърът на икономиката Емил Караниколов още не е успял да отговори за заема от 75 млн. лв. на колекторска фирма от Българската банка за развитие (ББР), въпреки че случаят вече “взе главата” на Стоян Мавродиев като главен изпълнителен директор на държавната банка и текат смени на всички хора в борда й. Трябвало е да отговори на 15 април. 

Има и втора тема, на която Караниколов е пропуснал да обърне внимание – изобщо за кредитната дейност на трезора. Срокът е същият, резултатът също – отговор няма.

Пак на 15 април Кирил Ананиев е трябвало да депозира данни за липсата на тестване за вируса в Пловдив. Още няма такива (а междувременно в града бе открита лаборатория).

На същия ден министър Николина Ангелкова е трябвало да отговори на въпрос за проблемите на туроператорите в кризата с коронавируса. Към днешна дата това не е факт. А от сдружение на туроператорски фирми поискаха днес оставката й. 

На 16 април от Ананиев се е очаквало да представи статистика на тема “сравнителни данни за заболявания и смъртност през периода 1 януари - 10 април от 2005 г. насам”. Няма ги - поне според офциалния сайт на парламента, където по правилник се качват публично министерските отговори.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък засега не е казал нищо по въпроса за "инвестиционна инициатива на Европейската комисия за отговор на короновируса и прилагането й в България". Въпреки че срокът по зададения на 6 април въпрос е бил 13 април, а днес е 21-ви. 

Статистиката показва още, че получените отговори на общо 146-те зададени въпроса са 91. Немалко от тях - извън уречения срок, но има и примери за "подранили" отговори и такива навреме. 

При питанията резултатът е 1 получен и 1 неполучен отговор, и в двата случая адресат е екоминистърът Емил Димитров. Второто му питане с искане за устен отговор. Решението на парламента за работата му в извънредното положение предполага да се отговори на хартия. 

Разходката в сайта на парламента показва още, че процесът на отговаряне се е ускорил след проведените миналата седмица дебати, когато от БСП настояха парламентарният контрол в извънредното положение да се възстанови при строги противоепидемиологични мерки - в залата да са само питащият депутат и съответния министър (плюс председателстващ и стенограф - б.р.).

Така например премиерът Бойко Борисов, който днес не беше изслушан по волята на собствената си партия, която блокира работата на парламента, е отговорил с 8 дни закъснение на въпрос за плана за реакция на държавата при грипна епидемия, зададен от депутат на левицата. И с 6 дни закъснение на въпрос на същата тема, но от друг депутат от БСП. 

Активизиране има от страна на образователния министър Красимир Вълчев, на чиято "сметка" имаше доста пропуснати срокове. Но днес преди изявлението на Менда Стоянова по два от тях са се появили отговори, които е трябвало да бъдат налични на 15 април. 

Сред министрите, които успяват да се впишат в правилата за писмен парламентарен контрол са например финансовият Владислав Горанов, спортният Красен Кралев, на регионалното развитие Петя Аврамова, вицепремиерът Красимир Каракачанов, Екатерина Захариева, която има срокове, които изтичат днес.