Първоинстанционната Софийска районна прокуратура повдига обвинение и на спътниците на Кристиан Иванов, който уби тв водещия Милен Цветков при катастрофа в неделя.

Двамата - посочени в пресъсобщението като С. Ц. и Г. И., които "доблестно" офейкаха, след като младият им приятел на амфетамин и марихуана уби водещия, са привлечени по чл. 290, ал. 1, пр. 2 от НК за "който пред съд или пред друг надлежен орган на властта като свидетел устно или писмено съзнателно потвърди неистина или затаи истина, се наказва за лъжесвидетелстване с лишаване от свобода до пет години".

Става въпрос за Георги Иванов - син на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов, и приятелката Симона Цанкова. Двамата пред разследващ полицай "съзнателно затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства" около фаталния инцидент, става ясно от прокурорската информация.

Ето и оригинала на съобщението на прокуртурата:

На 21.04.2020 г. в Софийската районна прокуратура са докладвани материали, отделени и изпратени по компетентност от Софийската градска прокуратура, касаещи престъпни действия на С. Ц. и Г. И. – пътници, намиращи се в управлявания от Кристиан Николов автомобил, по време на пътнотранспортното произшествие, отнело живота на Милен Цветков.

След преценка и анализ на наличните по делото доказателства е изготвено постановление за привличане към наказателна отговорност на С. Ц. и Г. И. по чл. 290, ал. 1, пр. 2 от НК. Те са обвинени за това, че на 21.04.2020 г. в гр. София пред надлежен орган на властта – разследващ полицай при СРТП – отдел „Разследване“ – СДВР, съзнателно затаили истина по отношение на станали им известни факти и обстоятелства, свързани с предмета на доказване по друго наказателно производство (воденото срещу Кристиан Николов за предизвикано от него ПТП след употреба на наркотични вещества и причинена смърт на друг участник в движението).

Спрямо двамата обвиняеми са взети мерки за неотклонение - гаранция в пари в размер на по 10 000 лева за всеки. Разследването продължава.