Групата на противниците на сделката по придобиване на "Нюкасъл" от суверенния инвестиционен фонд на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман се увеличи с още един.

В момента одобрението на покупката зависи от Висшата лига, в офиса на която е договорът. Саудитците са се разбрали със собственика на "свраките" Майк Ашли да му платят между 300 и 320 милиона паунда за клуба. Според британски медии вече дори има внесен банков депозит, извършени са и други действия, които показват, че споразумението е близо.

"Амнести интернешънъл", която от много време алармира за системно нарушаване на човешките права в Саудитска Арабия, се противопостави първа. 

В последните часове към опозицията се присъедини и базираната в Катар група спортни тв канали beIN Sport. Тя е най-големият партньор на Висшата лига извън пределите на Великобритания. Разбирай телевизията, която плаща най-много пари за правата за излъчване на мачовете - 400 милиона паунда за три години според Би Би Си. Последният контракт е преполовен.

beIN Sport пише до Премиърлийг, че саудитският канал beoutQ незаконно излъчва мачове от английския футболен елит, крадейки сигнала. Това не е първият случай за такова оплакване. Писмо със сходен текст беше пратено и до Ла Лига през зимата, когато Саудитска Арабия беше домакин на турнира за Суперкупата на Испания.

В депешата до Висшата лига сега се казва, че ако покупката се осъществи, това застрашава бъдещето на икономическия модел, по който се развива футболът.

В миналото е имало опити да се забрани на beoutQ да излъчва мачове, без да плаща за това. Без успех. Тв каналът Arabsat, който също е закупил правата, отрича да предоставя сигнал на "пиратите".

Саудитският суверенен фонд на престолонаследника Мохамед бин Салман иска да закупи 80 процента от акциите на "Нюкасъл". По 10 на сто ще придобият бизнесдамата Аманда Стейвли, която посредничи, и милиардерите братя Рубен.

Катарският тв гигант пише, че Висшата лига рискува да застраши своя интегритет, ако позволи покупката. Аргументът е, че фондът на практика се притежава от Саудитска Арабия, в която освен "пиратството" се нарушават човешки права.

Очаква се Лигата да вземе решение до 2-3 седмици. Катар и Саудитска Арабия са и в сложни дипломатически отношения.