Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) е изпратила писмо до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и омбудсмана доц. Диана Ковачева с искане за оттегляне на обвинението, повдигнато на председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. 

Припомняме, че тя стана обект на обвинение от прокуратурата, след като публично изяви притесненията на бранша, че е възможен недостиг на лекарства заради пандемията от коронавирус и безразборното продаване на медикаменти без рецепта.

До момента въпреки протестите на професионални организации, експерти, юристи и дори журналисти, обвинението не е оттеглено. Единствено преди ден Софийски районен съд отмени наложената й гаранция от 20 000 лв. 

Днес съсловната европейска организация, която обединява националните фармацевтични организации, се включи в защитата на проф. Стоименова. 

"Изказванията на проф. Стоименова във връзка с въздействието на коронавируса върху наличността на лекарства напълно съответстват с изявленията от неотдавна на институции на Европейския съюз и на страни членки , както и на всички заинтересовани страни във веригата на доставките за лекарствени продукти, на европейско и на национално ниво”, пише в писмото, цитирано от "24 часа". 

Освен това се цитира и изказване на самата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което тя говори за възможен недостиг на лекарства, ако не се осигури непрекъснатост на потоците от стоки и основните услуги на вътрешния пазар. 

Припомня се и че в момента действат инициативи за смекчаване на риска от недостиг на лекарства поради коронавируса, които само по себе си показват, че в думите на проф. Стоименова няма нищо укоримо. 

"С оглед на това огласяването на съществуването на такъв риск не може да се счита за акт на всяване на страх и във всеки случай не може да е състав на престъпление срещу обществения ред. Нещо повече: насърчаването на рационална употреба на лекарства е професионален дълг на фармацевтите, което заслужава единствено похвала”

Накрая на писмото си организацията отбелязва, че обвиненията трябва да бъдат свалени, защото са неоснователни и са нарушение на принципите на върховенството на закона и свободата на изразяване на мнение, които са гарантирани от договорите за функционирането на Европейския съюз.

Проф. Стоименова попадна под "модернизирания" от мнозинството в парламента чл. 326 от НК (иначе създаден през 1982 г.) - за който предава заблуждаващи знаци за тревога, само че в хипотеза на извънредно положение. Така вече той предвижда лишаване от свобода до пет години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Същият първо бе "пробван" от прокуратурата срещу двама лекари от Пловдив, които сигнаизираха, че болницата им не е готова да приема случаи на Covid-19, но те се разминаха само с предупредителни протоколи от МВР.

В своя декларация Стоименова иронично отбеляза, че още като председател на лекарствената агенция през периода 2014-18 е имала възможност да "опита" на гърба си похватите на "някои структури в държавата". 

И написа, че и председателят на Световната здравна организация трябва да е клиент на Иван Гешев и подчинената му структура по същия член, защото отправя същите предупреждения.