Правителството дава 302 хил. лв. за извършване на неотложни строително-ремонтни дейности на сградата на Софийската света митрополия. Разходите са одобрени по бюджета на Министерския съвет за 2020 г., съобщиха от правителствената информационна служба.

Това е поредният транш от държавата към Софийската митрополия за сградата в центъра на столицата, която е и паметник на културата. През 2017 г. служебният кабинет "Герджиков" отпусна други 330 хил. лв. отново от допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет,. Част от сумата отново беше разпределени за неотложен ремонт на сграда на Софийската св. митрополия.

Сградния комплекс на митрополията в центъра на столицата е разположен в един от най-скъпите търговски райони - в началото на "Витошка". И там от години помещения на църквата се отдават под наем. Затова буди и недоумение как Църквата все не успява да намери средства за ремонт на сградата. 

През 2018 г. стана известно, че патриарх Неофит, който е и нейн принципал, е отказал да подпише договора за наем и споразумение с "Инерком" ЕООД, собственост на Гинка Върбакова. Дружеството направи опит да купи активите на ЧЕЗ в България. Тогава компанията е поискала да наеме помещение на митрополията на ул. "Съборна". Предварителен договор за наем е бил подготвен в края на 2016 година. Българският патриарх Неофит обаче категорично се е противопоставил на подписването на какъвто и да е договор с Гинка Върбакова, заявиха тогава и от патриаршията. Защото договорът заложил скандално ниски цени за наем в идеалния център на София.