Син на саудитския журналист дисидент Джамал Кашоги, който беше убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през 2018 г., каза днес, че той и братята му са простили на убийците на баща им, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ние, синовете на мъченика Джамал Кашоги, обявяваме, че сме простили на тези, които са убили баща ни, в името на Бог. Силно се надяваме, че всемогъщият Бог ще ни възнагради за това", написа в Туитър Салах Хашоги, който живее в Саудитска Арабия.

 

 

Този жест беше обявен към края на мюсюлманския свещен месец Рамазан.

През декември Саудитска Арабия съобщи, че петима души са осъдени на смърт за убийството на Кашоги след едногодишен съдебен процес, критикуван заради секретността му. Трима други подсъдими получиха общо 24 години затвор за "прикриване на престъплението", казаха тогава саудитски прокурори.

Правните последици от изявлението на Салах Кашоги още не са известни, отбелязва Франс прес.

Годеницата на Кашоги Хатидже Дженгиз реагира с туит, че за убийците му не може да има давност и никой не може да им дава прошка. Миналия декември Дженгиз осъди процеса срещу тях заради потайността му. Тя призова да не бъдат екзекутирани, защото с тях в небитието би потънала и истината за това кой е поръчител на убийството на Кашоги.

Салах Кашоги (вляво) се ръкува с престолонаследника Мохамед бин Салман на 23 октомври 2018 г. Снимка АП

59-годишният саудитски журналист дисидент беше убит след влизане в консулството на родината си в Истанбул на 2 октомври 2018 г. Той отишъл там, за да вземе документи и да може да се ожени за турската си годеница Хатидже Дженгиз, която го чакала отвън, припомня ДПА.

По делото имаше 11 подсъдими, като трима от тях бяха оправдани.

Саудитска Арабия многократно заяви, че смъртта на Кашоги е била резултат от непохватно извършена операция, и отрече влиятелният престолонаследник Мохамед бин Салман, смятан де факто за управник на кралството, да е бил замесен.

Останките на Кашоги, в миналото близък на кралската фамилия, но превърнал се в силен противник на Мохамед бин Салман, така и не бяха открити.

Турски и западни разузнавателни служби казаха, че заповедта за убийството може да е дошла само от най-високо ниво в саудитското правителство.

Салах Кашоги по-рано каза, че има "пълно доверие" на саудитската съдебна система, като разкритикува нейните противници, които според него искат да се възползват от случая.

През април 2019 г. в. "Вашингтон пост" писа, че децата на убития журналист, включително Салах, са получили луксозни къщи за няколко милиона долара и всеки месец властите им изплащат хиляди долари. Тогава семейство Кашоги отрече информацията.

Преди месец турското правосъдие започна разследване срещу 20 души, сред които двама близки на саудитския престолонаследник. Това са бившият съветник Сауд ал Катани и някога вторият човек в разузнаването на Саудитска Арабия генерал Ахмед ал Асири, идентифицирани като поръчители на убийството.