Държавният суверенен фонд на Турция е поел контрола над най-големия мобилен телефонен оператор "Тюрксел", след като скандинавската телекомуникационна група "Телиа" (Telia) продаде акциите си, обяви днес фондът, цитиран от ДПА и БТА.

"Телиа" съобщи вчера, че е продала дяла си в базираната в Истанбул компания Тюрксел за 530 милиона долара на турския фонд и спомена дългогодишни неразбирателства между акционерите и намерение да се фокусира отново към основните си пазари в скандинавските и балтийските страни.

Акциите на "Тюрксел" на истанбулския фондов пазар отбелязаха близо 10-процентово повишение днес сутринта.

Държавният суверенен фонд обяви, че става най-големият акционер в "Тюрксел" и "придобива ефективен контрол над борда на директорите". Според местното издание "Йени Шафак" фондът ще назначи между 5 и 9 човека в борда, цитирайки съобщение до пресата.

Телекомът обслужва над 47 милиона клиенти.

Новите собственици обясниха, че не смятат да променят и голямата гордост на компанията - фактът, че тя е единствената турска фирма, чиито акции се котират едновременно на истанбулската борса, както и на тази в Ню Йорк. 

Това е поредно влизане на държавата в бизнеса, като през последните години бяха частично национализрани банки, вестници, газова инфраструктура и няколко други стратегически компании.