Пребити и "нахвърляни като трупове", с които полицаите се снимат като с "ловни трофеи", оковани с белезници за ръцете и краката дори на болничното легло, гавра с младо момиче - това е малка извадка от разказа на 21-годишният студент в Хага Евгени Марчев какво се е случило с него и с още протестиращи в нощта на 10 юли.

Както е известно, в тази нощ на антиправителствени протести се стигна до ескалация на напрежението и до арести. Но не само - Евгени и група от още 6-7 момчета и момиче се озоваха под колоните на сградата на Министерския съвет, а любителски видеа, разпространени в социалните мрежи, показаха брутални актове на полицейско насилие.

По случая тече вътрешна проверка.

Евгени разказа днес в ефира на бТВ от първо лице какво, според него, се е случило онзи петък. Разказът му се припокрива до голяма степен с този на друго момче - Антон, който той публикува в социалните мрежи преди дни. По думите на 21-годишния студент, ако си опозиция на властта в България си или лумпен или агресор. След което сподели своята гледна точка за случилото се.

Евгени бил на втора линия по време на протеста, на първа - както всяка друга вечер, се събрали провокатори. След конфронтация, веригата от униформени полицаи тръгнала напред, викайки "Назад! Назад!".

"Видях един един нападнат господин и нещо в мен тръпна, отидох да го издърпам", разказва момчето.

Вдигнал ръце срещу полицаите, за да им покаже, че не е агресивен. Но в този момент чул един глас да казва: "Хващай го тоя!"

"Хванаха ме, сграбчи ме полицай за гърба и бях повален в типично борчески стил, паднах странично", продължава.

Нанесени му били два или три удара в брадата - от полицай без маска. Пазели лицето и скулите. Евгени започнал да губи съзнание, а полицаите - да го влачат. Опитали да го изправят на крака, но отново се свлякъл. Започнали отново с шутовете, вече и по тялото, в т.ч. в бъбреците.

"Крещах за помощ като очаквах други техни колеги да се отзоват и да се притекат на помощ. Нормално е като видиш, че твой колега греши, да го коригираш", посочи Евгени.

Вместо това чул пак глас: 

"Бийте ги докато не им се сложат белезниците!"

Наредили ги на земята.

"Бяхме буквално нахвърляни като трупове. Около 6 или 7 души, с лице към земята. Тогава сложиха белезниците и дойде второто нареждане: "Вече с белезници, не може да ги биете."

И тук Евгени разказва за "най-ужасния момент". Момиче, което той нарече Цвети (Цветелина е и според свидетелството на Антон, б.р.), която била "влачена за косата по брутален начин". Момичето било спортно облечено, а от влаченето - дрехите му раздърпани.

"Полицаите извадиха личните си телефони. Един започна да я гали по косата и да я снима, а тя го молеше да спре. Приятелят й беше вляво от мен."

Снимали и още полицаи.

Антон - както го нарече и Евгени, уточнявайки, че цялата група арестувани са били непознати едни на други, но научили имената си в тази нощ, също молил униформените да спрат гаврата.

"Антон също им се молеше да спрат да я снимат. Развлачена, унижена и полицаите я снимаха и я галеха за косата. Това е огромно унижение, огромно унижение...", посочи Евгени.

Разказа и че по-късно в килията приятелят на Цвети "не можеше да си намери място".

С преместването в ареста обаче историята не свършва. Петима души били настанени в килия за двама, храната и водата, донесени от близките им, така и не стигнала до тях, а Евгени неколкократно молел полицаите да извикат лекар, заради оплаквания, че не може да диша.

След часове в ареста все пак била извикана линейка и по преценка на лекарите веднага бил откаран в "Пирогов".

Там Евгени заварил и Димитър Педев - 29-годишният младеж, чийто случай също стана известен. Димитър бил окован с белезници за леглото, пазен денонощно от двама полицаи.

"Другото момче беше разпнато на леглото. Белезници на ръцете, белезници на краката. Три дни! Три дни!", връща се Евгени.

Посочва още, че няма повдигнати обвинения, а е свидетел и в същото време полицаите в болницата се държали с него като с престъпник. Дошли да му вземат показания, но точно като стигнал до историята за Цвети... листът на полицая свършил. Евгени пита: защо записите от камерите не са публично достояние.

"Нека съберат телефоните на полицаите. Нека видят как сме снимани като ловни трофеи, като някакви трупове!", допълни.

Разочарован е и от директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов - който обявил, че си е тръгнал на собствен ход от болницата, въпреки че е имало препоръка да остане за наблюдение заради комоциото. Това бе използвано и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, за да обяви, че щом Евгени си е тръгнал сам, значи не може да е бил толкова зле.

Тук студентът подчертава, че е бил изведен от болницата с количка, което пак можело да бъде удостоверено от камерите на входа й. А защо е напуснал по-рано?

"От страх, от страх от нашата система - че отново мога да бъда набеден от нашата система, си тръгнах". 

Евгени споделя още, че не е бил викан повече да дава показания. И че е готов във всеки един момент да ги даде. И на финала призова за уважение към полицаите по време на антиправителствените протести и към неподдаване на агресията.