С изтичането на 10-годишна давност се погасяват всички вземания срещу физически лица, независимо от прекъсванията, освен в тези случаи, в които задължението е отсрочено и разсрочено. 

Такъв текст приеха днес на първо четене депутатите в Народното събрание. С него те се надяват да сложат край на феномена на "вечния длъжник" или на хора, които никога не могат да се оттърват от своите задължения. Промените бяха приети през Закона за задълженията и договорите и бяха по предложение на "Обединени патриоти". 

Новите разпоредби не важат за едноличните търговци, също и за такива дългове, които произтичат от непозволено увреждане или неоснователно обогатяване, тоест от престъпления. Не се променят и режимите на 3- и 5-годишната давност, които си работят и длъжниците ще могат да се възползват от тях. Според вносителите защитени са и правата на кредиторите, които имат достатъчно дълъг срок да опитат да си съберат вземанията. Именно това притеснение беше основната критика към проекта - от страна на Министерството на финансите и на Министерството на правосъдието. Според тях мярката ще стимулира недобросъвестните длъжници да поемат задължения, без да имат каквото и да е намерение да ги погасяват. 

Вносителите обаче казват, че България е единствената страна в ЕС, която все още няма подобно законодателство. Освен това по данни на "Обединени патриоти" към момента има над 600 000 производства, които са дългогодишни.

"Това са стотици хиляди съдби. Много хора в това положение предпочитат да емигрират от страната, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница и където съдия-изпълнителите не ги преследват всекидневно", обясни Искрен Веселинов - съвносител на предложението. 

Остава отворен въпросът за следващата крачка - законодателство, което да конституира режим на личен фалит в България.