Аминистративният съд на София-област е отменил решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се забранява на "Еврохолд" да придобие електроразпределителното дружество ЧЕЗ и всичките му български активи. Решението на магистратите е публикувано преди два дни - на 22 юли, и може да бъде обжалвано в срок от 14 дни. 

Така на практика съдът връща делото във вид на преписка на КЗК за ново произнасяване "съгласно задължителните указания, дадени в мотивите на съдебното решение". Освен това КЗК трябва да заплати на "Еврохолд" разноските по делото в размер на над 10 000 лева. 

Припомняме, че в края на октомври КЗК забрани концентрацията между предприятия, която ще се осъществи чрез придобиване на непряк едноличен контрол от страна на „Еврохолд България“ АД върху предприятията на ЧЕЗ в България. Комисията заключи, че "обединяването на опита, икономическия ресурс и пазарните позиции на концентриращите се предприятия в електроенергийния и застрахователния сектор създава предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група и значително възпрепятстване на ефективната конкуренция на съответните пазари".

Решението дойде изненадващо бързо - антимонополният орган си даде време от 4 месеца да се произнесе по сделката за българския бизнес на ЧЕЗ, но произнасянето стана много преди крайния срок. И на фона на изпратените допълнително огромен масив от документи от страна на "Еврохолд", които се опитаха така да докажат, че имат право на покупката. Един от членовете на органа изрази особено мнение срещу решението - Анна Янева.

С решението си сега Административният съд постановява, че "практически КЗК е прескочила цялата фаза на задълбоченото проучване по чл. 83 - чл. 88 вкл. ЗЗК, с което безпрецедентно е накърнено правото на защита на участващите в концентрацията дружества.

Според съда Комисията е извършила задълбоченото проучване изцяло формално, не е спазила никакви процедурни правила, които би трябвало да дадат възможност на двете страни по сделката да дадат обяснение и разяснение, при това въпреки факта, че "Еврохолд" все пак на своя глава изпраща такива документи. 

ова е така, защото, от една страна, проучването е проведено едностранно - единствено от КЗК е била активна страна, като изцяло е пренебрегната възможността и правото на участие на засегнатите страни. На тях не им е предоставена възможност да се запознаят с материалите, събрани по инициатива на КЗК, и да изложат своите становища по преписката. Те не са били допуснати да обсъдят и анализират предложените МЗЕК (б.р. - мерки за запазване на ефективната конкуренция). От друга страна, производството е проведено изключително формално и без да са спазени сроковете, предвидени в закона, и без да се гарантират правата на участниците в концентрацията", пише в решението на съда. 

Историята на една трудна продажба

Това е втори отказ на Комисията за защита на конкуренцията за продажба на активите на ЧЕЗ в България. Предишният желаещ - "Инерком", на вече добре известната Гинка Върбакова води дълга битка, но в крайна сметка не можа да придобие дружеството. Предварителният контракт с "Инерком" бе подписан през февруари 2018 г., но предизвика мащабен политически скандал. Парламентът разследва сделката със специална анкетна комисия по настояване на опозицията. Държавата дори говореше за вариант да участва, но впоследствие се отказа. Последваха решения на КЗК, които забраняват сделката - първо с мотива, че ще доведе до концентрация на пазара заради това, че компании на Върбакова се занимават и с производство на енергия от фотоволтаици. Въпреки че Върбакова излезе от въпросните дружества, антимонополният орган отново отказа да придвижи преписката и да одобри продажбата.

Казусът закономерно отиде в съда - след жалби и от "Инерком", и от централата на ЧЕЗ в Прага. Делото е насрочено за 14 май. Преди да дочакат решение от съда обаче, от ЧЕЗ в Прага се отказаха.