"Докато много други хора разиграват сцени, ние работим с хората и чуваме техните проблеми, за да получат храна, да получат работа, но и перспектива!"

Това заяви днес министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на изслушване в парламента днес. Тя беше в законодателния орган заедно с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и здравния министър д-р Костадин Ангелов. До тук се стигна след като от БСП настояваха да се яви лично премиерътт Борисов. Мнозинството обаче не прие идеята и вместо него на изслушване бяха доведени съответните министри. 

Първа беше именно министърката на труда и социалната политика, която изрече горните думи, провокирана от червения депутат Георги Гьоков, който заяви, че премиерът се крие зад трима министри, които "от негово име да обясняват какви велики дела ще свършват. Ама друг път".

"Това, което обявихме, достатъчно ясно показва холистичния подход на министерството!", категорична беше Сачева. 

Тя изчете един куп числа, сред които и (отново) разбивката на обещаните малко под милиард лева от новия пакет за социални и икономически мерки, представен в началото на седмицата от премиера Борисов. Голямата част от него е за добавки от по 50 лв. за пенсионерите, допълнителни пари за личните асистенти, работещите в социалната сфера и за повече пари за заплати в сферата на здравеопазването. 

Сачева обясни, че очаква след промяната на дизайна на мярката 60/40 и разширяването й към почти всички бизнеси, разплатените средства да достигна до 500 млн. лв., макар че към момента са разплатени по-малко от 20 млн. лв. 

"Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си", увери министърката.

Министерство на икономиката очаква милиард нови инвестиции

Министерството на икономиката очаква нови инвестиции в България в размер на 1 млрд. лв. и то до края на годината. Това заяви новият силен човек във ведомството - министър Лъчезар Борисов. Той отговори на няколко въпроса на опозицията, повечето от които бяха ясни - какво ще направят той и администрацията му, за да ускорят процеса на получаване на помощите на правителството за бизнеса. 

Борисов за пореден ден говори за пакета от 1,8 млрд. европейски средства, които министерството ще опита да пусне в оборот в икономиката през грантове за фирмите и гарантираните кредити. "До края на годината всички инвеститори, имащи право да бъдат насърчени с тези средстава, ще ги получат" - даде заявка.

До момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта на стойност от над 300 млн. лв. До края на тази седмица щели да получат разрешения и още 4 проекта във Варна, Кърджали, Шумен и София за още 110 млн. лв. 

Имало и предложение от нови 68 компании, които сега се разгелждат. 

Основната идея на новата власт в министерството е да направи всичко възможно да ускори усвояването на грантовете по оперативна програма "Конкурентноспособност". Тя предлага безвъздмездни средства от 3 до 10 000 лв. за малки и микро фирми, но до момента процедурата беше изключително тежка, а заявленията са над 27 000. Резултатът - едва 30 млн. лв. усвоени пари от над 210 млн. лв. заложени в програмата. Борисов пренасочва хора от всички взена към работа по оперативната програма, с цел да се ускори процесът, хора ще се взимат дори от други министерства. 

Новият здравен министър - Костадин Ангелов, пък изчете статистика на увеличените заплати за медиците и субсидиите за лечебните заведения. 

Реално от изслушването не даде никаква нова информация, а министритите повтаряха същите неща, каквито се чуват от тях през последните няколко дни.