На 9 октомври се навършиха точно три месеца от гръмките обещания на Ивелина Василева - депутат от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по околната среда и водите. Обещания, породени от двата големи екопротеста в защита на Натура 2000 (от 26 юни и 7 юли). Тогава тя категорично заяви, че управляващите ще внесат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които ще се наложи пълна забрана на строителството в 100-метровата зона от брега, а за съществуващите строежи ще се решава допълнително. Три месеца, в които нищо не е прието и дори не е... предложено за разглеждане. 

С идването на октомври обаче отново започнаха и строителните дейности по българското Черноморие. Конкретно за Синеморец, веднага след падането на забраната за строителство, започна да се лее бетон на строежа на арх. Добромир Добрев в местността "Поляните". Същият този строеж, за който в началото на юни беше установено, че се строи въпреки забраната на РИОСВ-Бургас, и за което нарушение архитектът бе глобен от инспекцията с минималната възможна санкция - а именно 1000 лв. 

Заради въпросния строеж и други потенциални бетонни безсмислици в Синеморец се проведоха няколко протеста в рамките само на месец. Първо бе блокиран мостът над река Велека с мирен протест, който началникът на РУ-Царево най-нагло опита да разгони чрез измислен пожар в Резово - за да бъде освободен пътят. След като не му мина номерът и протестиращите останаха, в следващите дни последваха моментални проверки на НАП в Синеморец – срещу местния бизнес, участвал в демонстрацията. 

След месеци чакане по повод изпратено запитване до Община Царево по Закона за достъп до обществена информация, природозащитници успяха да се доберат до подробните устройствени планове на имотите в местността „Поляните“. От тях ясно си личи, че бъдещето на тази местност, пленяваща с природата и гледката към скалната забележителност „Корабите“, е застроен квартал. 

Силни опасения за това се появиха още през май, когато на заседание на общинския съвет на Царево главният архитект Даниел Калудов предложи да се приеме транспортно-комуникационна схема за местността, като изтъкна като основна причина: да могат да се издават безпроблемно разрешителни за нови строежи. 

Всичко това се случва в община, чиито кмет публично твърди пред националните медии, че вече девет години се бори срещу бетона! 

Предложението е прието единодушно. 

Всичко това се прави в населено място - черноморски курорт, който все още няма пречиствателна станция и не се очертава да има скоро. Всеки може сам да си направи изводът какви са приоритетите на общината - нов бетон в зони, защитени от Натура 2000, четирилентови пътища и забележете - дори ледена пързалка в Царево е по-важна за общината, отколкото пречиствателна станция в Синеморец. 

За всичките тези безумия и строежи на парче огромна вина има Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Министерство, наело фирма да изготви проект за нов Общ устройствен план на Община Царево. Фирма, която направи редица гафове и измами в проекта (несъществуващ плаж и плажове с завишена два пъти активна площ) и фирма, която няма да понесе абсолютно никаква наказателна отговорност за посочените неверни данни в план от национално значение.

Същото това министерство, ръководено днес от Петя Аврамова, отговаря и за кадастъра. Кадастър, който не може да се справи със следните грандиозни проблеми: липса на половината от дюните по черноморското крайбрежие, павирани алеи се водят пясъчен плаж и вече частни имоти (продадени на търг от общината) все още се водят общинска собственост. 

Парадоксално звучи, но е факт, че другото отговорно министерство за съсипването на природата е Министерство на околната среда и водите (МОСВ). В регионалните инспекции към това министерство цари пълен хаос. При подадени сигнали за нарушения в защитена местност се отговаря, че инспекцията няма необходимия капацитет, за да направи проверки и сигналите се препращат на други институции, като по този начин се прехвърля и отговорността за контрола (пример: плаж „Липите“). 

Говорейки за Министерство на околната среда и водите, няма как да не споменем и бившия министър Нено Димов, срещу когото прокуратурата вече една бременност време не може да внесе обвинителен акт в съда. Но пък бе показно прибран в ареста. 

От същата тази прокуратура сега чакаме да се произнесе по сигналите за нарушения в „Поляните“. 

Окръжната в Бургас приключи случая, като окръжният прокурор Ангел Георгиев набързо прекрати преписката и постанови, че няма данни за образуване на наказателно производство. Всички тези твърдения на окръжния прокурор будят недоумение на фона на обстойния преглед на документацията и становището на председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Според него, за конкретния имот в Синеморец има нарушения не на един или два, а на цели пет закона (Закона за защитените територии, Закона за биологичното разнообразие, Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, Закона за опазване на околната среда и Закона за опазване на земеделските земи). 

Сега чакаме Апелативната прокуратура в Бургас да провери работата на окръжния прокурор. Но всички знаят поговорката: "Гарван гарвану око не вади". 

Същевременно Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министър на МОСВ и началника на строителния контрол. Те трябва в най-кратък срок да назначат проверки и да установят има ли нарушения. В прессъобщението на ВАП се съобщава, че оттам са се самосезирали от публикации в медиите. 

Сега остава да проследим действията на прословутата българска прокуратура. Същата прокуратура, която преди време откри престъпления за стотици милиони евро, свързани със земите в Синеморец, но прекрати следствието поради изтекла 5-годишна давност. Остава да разберем дали сега прокуратурата ще обяви разрешителните за строеж за нищожни, поради изтичането на 5-годишната давност на редица решения и документи, на база на които са издадени именно тези строителни разрешителни. 

А цялата тази сага можеше отдавна да е приключила, ако беше приет план за управление на „Странджа“, обявен за природен парк още през далечната 1995 г., както и нормален Общ устройствен план на Община Царево, щадящ природата в зоните от Натура 2000, природния парк и защитените местности. Природа с която именно общината и държавата се рекламират пред туристите. Истината е, че нито местната, нито централната власт има изгода от това.

А реалността..., реалността е: "Искахме да запазим природата, обаче нямахме желание".

*Борислав Борисов - мaгистър по екология и опазване на околната среда. Природозащитник, чиято кауза е опазването на природата в ПП "Странджа" и в частност дивите плажове в района на Синеморец. Създател и администратор е на групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг".