Нобелът за икономика тази година се поделя между двама  - Пол Милгръм и Робърт Уилсън. Те са отличени за разработките им по въпросите на търговските аукциони.

"Двамата са подобрили теорията за аукционите и са създали нови аукционни формати, които са по-изгодни и за продавачи и за купувачи по целия свят", се казва в доводите за избора на двамата икономисти.

Победителите бяха обявени в понеделник в Стокхолм от Джоран Хансон, генерален секретар на Кралската шведска академия на науките. 

Откритията им са полезни за продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязва Нобеловият комитет, допълвайки, че тръжните формати, разработени от победителите се използват за продажбата на радиочестоти, рибни квоти и слотове за кацане на летищата.

Пол Милгръм, който в момента работи в Станфордския университет, е най-известен със своите теории за аукциони (търгове) и за пазарен дизайн, както и като създател на теоремата за липса на търговия.

Неговият дисертационен съветник Робърт Уилсън, също работещ в Станфорд, пък спечели слава със своята теория на игрите в индустриална организация и с въвеждането на метода на последователното квадратично програмиране.

Комитетът обелязва, че работата на Уилсън показва защо рационалните участници в търгове са склонни да участват с оферти под собствените си най-висока оценка за т.нар. общата стойност, т.е. стойността, която не е сигурна предварително, но в крайна смета е еднаква за всички.

Милгръм разработва по-обща теория за търговете, която взима предвид това, което е известно като "частна стойност" на продавания предмет и варива изключително много при различните участници в търга.

Пред репортери в Стокхолм по телефона, след като научи, че печели Нобеловата награда, Уилсън се затрудни да посочи търг, в който е участвал, но допълни:

"Жена ми ми сочи, че сме купили ски обувки в иБей (eBay). Предполагам, че това е търг".

Нобеловата награда за икономика по традиция се обявява последна. Тя е единствената, която не е включена в завещанието на шведския индустриалец и филантроп Алфред Нобел. Учредена е в негова памет близо 70 години след другите престижни отличия на негово име едва през 1969 г. от шведската централна банка. Списъците с претендентите за авторитетното отличие винаги се пазят в тайна. Самите наградени научават за това едва в деня на обявяването му.

Нобеловата награда за икономика или по-точно Наградата за икономически науки се отпуска от Шведската централна банка (Риксбанк). Тя е най-престижната в света награда за принос в областта на икономиката и се връчва всяка година от Шведската кралска академия на науките. Носителят й получава златен медал, диплома и 9 млн. шв. крони.

Нобеловата награда за икономика се присъжда въз основа на номинации от специално подбрани икономисти, препоръка на Комисията по наградите за социални науки към Шведската кралска академия на науките и чрез тайно гласуване от цялата академия. Нобеловият лауреат по икономика се избира всеки октомври.

През 2019 г. наградените бяха трима - индиецът Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло с френско и американско гражданство и американецът Майкъл Креймър за техния експериментален подход в борбата с глобалната бедност.