„В момента „Роял Антверп“ има най-силния си отбор от години насам. Ако българите от „Лудогорец“ искат да победят, те в никакъв случай не трябва да позволяват „Антверп“ да вкара първи гол. Стане ли това, забравете за успех. 99 на сто мачът е загубен. Белгийският тим много трудно допуска изравняване.“

Така коментира специално за Клуб Z предстоящия мач между „Лудогорец“ и „Роял Антверп“ бившият белгийски футболист Нико Клаесен. Той е легенда на Великия стар клуб, както наричат тима от Антверпен, и играе в знаменития мач през септември 1989 г. Тогава отборът от предградието "Дьорне" побеждава „Левски“ (прекръстен тогава на „Витоша“) с 4:3, след като до 87-ата минута губи с 1:3.

Нещо повече - именно от Клаесен започва обратът. Той вкарва два гола - за 2:3 и 3:3.

В момента „Роял Антверп“ заема пето място във временното класиране след 8-ия кръг на белгийското първенство. Отборът завърши миналия шампионат на 4-то място. Това си е успех предвид факта, че Великият стар клуб прекара във Втора дивизия цели 13 сезона, преди да се завърне през 2017 г. А това лято спечели Купата на Белгия - първия си трофей от 1992 г. насам.

„Не забравяйте, че след като спечели предишния си трофей, „Роял Антверп“ стигна до финала за Купата на носителите на купи (КНК). Много бих искал това пак да се повтори“, мечтае Нико Клаесен.

През 1993 г. „Роял Антверп“ губи с 1:3 от италианския „Парма“ на финала на несъществуващия вече турнир. И точно през същия сезон Клаесен е преотстъпен на друг отбор от града - „Херминал Екерен“ (вече фалирал).

„Лично аз предвиждам 1:0 или 2:1 за нашите", прогнозира нападателят от близкото минало и бивш национал на Белгия.

Нико Клаесен има 36 мача и 12 гола за представителния тим на своята родина. Той играе на три големи първенства - Евро '84, Мондиал '86 и Мондиал '90. На Световното в Мексико през 1986 г. се разписва три пъти за "червените дяволи", които достигат до полуфинал и заемат 4-то място. Най-големите клубове, за които е играл, са "Щутгарт" и "Тотнъм". 

А "Лудогорец" и "Антверп" излизат един срещу друг в група J от Лига Европа на 22 октомври. Мачът е в Разград.

Най-силното оръжие на първия съперник на нашия шампион е на... 34 години. Това е нападателят Дьомерси Мбокани от Демократична република Конго, изтъкна Нико Клаесен. Рядко обаче минава мач, без той да вкара гол. Африканецът изживява втора младост от 2018 г., след като дойде на стадион „Босойл“. Дотогава в продължение на години той премина през редица известни отбори, където обаче предимно търкаше пейките - „Динамо“ (Киев), „Монако“, „Андерлехт“, „Волфсбург“, „Хъл Сити“, „Норич“.

Изключително стабилен е новопривлеченият френски вратар Жан Бюте. Според спортни журналисти в Белгия най-после отборът от "Дьорне" е намерил така необходимия добър страж.

Защитата се командва от сенегалския гигант Абдулайе Сек, който нерядко бележи. Не е проблем да вкарва с глава при неговия 192-сантиметров ръст.

В средата на терена всички топки минават през Питер Геркенс, дошъл през лятото от затъналия в криза гранд „Андерлехт“. Той играе рамо до рамо с капитана - ветерана Фарис Харун (35 г.).

Големи са очакванията и към току-що преотстъпения от италианския "Лацио" защитник Жордан Лукаку. Той е по-малък брат на Ромелу Лукаку, звезда и голмайстор на "Интер" и Белгия. Но все още не е играл за новия си отбор.

Големият проблем на футболистите от „Роял Антверп“ е, че често получават картони, допълни Нико Клаесен. И то за глупости като безмислени нарушения или пререкания със съдиите. Това би могло да им създаде проблеми и някои да „изгорят“ за решаващите последни мачове в групата на Лига Европа.

Тези дни пък стана ясно, че 4-ма футболисти от белгийския отбор са заразени с COVID-19. Имената им засега не се огласяват.

► Вижте видеото с обрата на „Антверп“ срещу „Левски“ и головете на Нико Клаесен.