В неделя Доналд Тръмп даде отрицателен тест за коронавирус, а в понеделник вече беше на митинг във Флорида. На него присъстваха хиляди хора, повечето без маски, въпреки че на входа такива са им били предлагани безплатно и им е била измервана температурата, съобщава Би Би Си.   

„Казват, че имам имунитет. Чувствам се толкова силен. Бих целунал всеки в публиката. Бих ви нацелувал всичките“, заяви Тръмп пред симпатизантите си

Президентът подценяваше пандемията от COVID-19 от самото и начало, като поставяше под въпрос наложените мерки и опасността от вируса. Именно това е и ключово послание на кандидатите на демократите – Джо Байдън и Камала Харис, които във всяко свое изявление нападат администрацията на Тръмп за зле свършената работа в борбата с коронавируса. 

Днес във Флорида се появи и Байдън. Неговият митинг се проведе в старчески дом в южната част на щата, където всички препоръчителни мерки, като дистанция и носене на маски се спазваха. Кандидатът на демократите не пропусна да акцентира върху поведението на президента по отношение на коронакризата, като подчерта, че рискът за възрастните хора е много по-висок от този за младите, с думите: „Изглежда че единственият възрастен, за когото му пука на Доналд Тръмп, е самият той.“   

„Вие сте заменими, вие сте лесни за забравяне, вие сте никой. Така той вижда възрастните. Така ви вижда той“, разкритикува опонента си Байдън. 

Днешните кандидат-президенти са най-възрастните в историята на САЩ - Джо Байдън е на 77 години, а Доналд Тръмп на 74 години.  Неведнъж Тръмп се е подигравал на демократа, че е стар човек, без енергия и изглежда „сънен“. A във вторник дори публикува изображение в профила си в Туитър, в което намеква, че Байдън не е подходящ за президент, а за резидент на старчески дом. 

 

 

Флорида, Охайо и Пенсилавания са с голям брой гласове и са много важни за кандидат-президентите. За победа президентът трябва да получи 270 от общите 538 щатски гласове, равняващи се на броя представители в конгреса. През 2016 година, въпреки че за Хилъри Клинтън бяха гласували повече хора, тя загуби големите щати. Тогава във Флорида Тръмп спечели с мнозинство и взе 29-те района. На тези избори републиканската партия прави всичко възможно да спечели Флорида, но изходът все още не е ясен.

Деби Шулц, членка на Камарата на представителите от Флорида, представи Байдън на митинга. И каза, че именно гласоподавателите над 65-годишна възраст ще решат кой е победителят в най-гъсто населения щат на Америка. Още от 50-те години се наблюдава тенденцията хора в пенсионна възраст от цялата страна да се местят в „Слънчевия щат“, който е осеян със старчески домове и старчески предградия. А по време на коронакризата Флорида бе третият най-силно ударен щат с 739 хил. случая. А от тях 15 530 бяха смъртни.