Първата емисия на Европейския съюз на облигации за финансиране на схемата за частична заетост ШУЪР (SURE) в условията на Ковид-19 породи търсене, достигнало 233 милиарда евро, съобщиха снощи банките, наети за продажбата, цитирани от Ройтерс и БТА.

Това е безпрецедентна сума в историята на дълговите пазари и е обещаващо начало на програмата, която се очаква да превърне ЕС в най-големия получател на дълг на континента.

Продажбата се управлява от Барклис (Barclays), Бе Ен Пе Париба (BNP Paribas), Дойче банк (Deutsche Bank), Номура (Nomura) и УниКредит (UniCredit).

ЕС получи 17 милиарда евро от емисия "социални" облигации с 10- и 20-годишен падеж.

Тази операция е първи етап от план, при който за по-малко от 10 години ще бъде увеличен 15 пъти дългът на ЕС за финансиране на двете му програми за финансова подкрепа на страните членки. 

Тя е и още една крачка към обединяването на дълга - въпрос, който все още е табу за някои страни, привърженички на по-строга бюджетна дисциплина.

В очите на инвеститорите ценните книжа имат предимството, че предлагат доходност близка до тази на френските държавни облигации и по-висока оценка. Две от трите основни рейтингови агенции дават на ЕС оценка тройно А - най-високата степен.

Доходността на 10-годишните облигации, емитирани на стойност 10 милиарда евро, беше определена на -0,238 процента, а на 20-годишните книжа на стойност 7 милиарда евро беше фиксирана на 0,131 процента, според документ на една от банките, видян от Ройтерс.

Търсенето е достигнало над 145 милиарда евро за 10-годишните облигации и 88 милиарда евро за 20-годишните. Предстои Европейската централна банка (ЕЦБ) да изкупи голяма част от емитираните облигации на вторичния пазар в рамките на собствените си програми за икономическа подкрепа, което допълнително подкрепя търсенето, обясняват анализатори.

ЕС планира да получи около 30 милиарда евро тази година за програмата ШУЪР, като общата сума може да достигне 100 милиарда евро.
През 2021 година Евросъюзът ще започне да пуска и облигации за набиране на средства за изпълнението на проекта за икономическо възстановяване за 750 милиона евро.