Данъчна ваканция, отлагане на плащанията на фирмите към хазната, отмяна на авансови вноски, съкращаване на срокове по връщане на ДДС. Всичко това, което бе поискано от бизнеса по време на втория частичен локдаун в държавата, няма да бъде осъществено. Това заяви днес пред "Дарик" финансовият министър Кирил Ананиев. 

По неговите думи, данъците и осигуровките вече са били разсрочени веднъж и второ такова действие би било пагубно за държавния бюджет. 

"Това значи нов дълг", обясни министърът. 

След което допълни, че задачата му като финансист номер едно била тежка - от една страна да води консервативна политика и да осигури фискална стабилност, от друга да предприеме адекватни мерки в подкрепа на бизнеса, от трета - да отговаря на хората, които го обвиняват, че води страната към прекомерен дълг. 

Така че той и неговото министерство опитвали да търсят баланс между всички тези очаквания и към момента успявали. Що се отнася до мерките за бизнеса, то държавата щяла да поеме отговорност и до седмица ще представи схема, която ще компенсира бизнеса с процент от оборота за всички фирми, които за спрени с изрична държавна заповед. 

Що се отнася до едно от другите основни искания - за нов кредитен мораториум, то Ананиев обясни, че такъв не е в правомощията на Финансовото министерство, нито в тези на правителството, а в ръцете на БНБ. Припомняме, че първия мораториум, който БНБ и търговските банки организираха и до днес се счита за най-голямата мярка в подкрепа на бизнес и хора. 

И той, както и премиерът Борисов, изпозлваха доклада на S&P от вчера, с който страната ни получава стабилен кредитен рейтинг, за да разсеят съмненията около далновидността на държавния бюджет за догодина. Според Ананиев той е адекватен, антикризисен и с грижа за хората. 

Президентът пък нямало как да критикува текстовете, защото нямал подходящото образование.