Два влака на косъм от челен сблъсък! Тази новина сте я чели вече поне три пъти през последните три месеца на нашия сайт. И все пак това е новина. Съвсем нов случай по един повтарящ се сценарий, който рано или късно ще доведе до някоя смъртоносна целувка между многотонните композиции.

Последният случай е от снощи. Този път на гара Церковски един срещу друг бяха пратени бързият влак от София за Варна и насрещно движещ се пътнически влак, идващ от Бургас. Първата композиция е същата, с която стана трагедията на гара Калояновец през юни, при която загина машинистът и 14 пътници бяха ранени.

Сега кошмарният сблъсък се е  разминал, просто защото двамата машинисти са се видели лице в лице един срещу друг. Благодарение на ниската скорост на движение - до 25 км./ч управляващият пътническия влак за Ямбол е успял да спре на по-малко от 200 метра разстояние от другия локомотив.

Вината за случилото се е на постовия стрелочник, който не е подготвил правилен маршрут за движение, е записано в бюлетина за нарушенията във влаковото движение на Национална компания "Железопътна инфраструктура". Служителят на релсовата компания е бил със стаж от едва 3 месеца, пише още в доклада.

За инцидента е съставен акт и двата влака са престояли принудително на гарата по 42 минути, преди да се възстанови движението в участъка.

В същия бюлетин за нарушения е отбелязан и друг любопитен факт - системата за локомотивна инсталация на гара Калояновец отново не работи. Този проблем е отбелязван десетки пъти в сводките на НКЖИ през последните месеци. Според много жп специалисти именно неработещата жп сигнализация е основната причина за трагедията с влака София-Варна през юни.