Националният оперативен щаб за борба с коронавируса и Българският лекарски съюз решиха, че 190 починали за денонощие е приемливо за тях. Вместо да се затегнат рано мерките, и то сериозно - включвайки и нехранителните магазини и пр., можем да започнем да ги разхлабваме и да изкараме спокойни празници, в България продължаваме да борим пандемията само със затварянето на заведенията и фитнесите. Нищо няма да се промени до 31 януари, докогато мерките бяха удължени. На 31 януари ще си говорим за 1 март.

Така председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов коментира пред БНТ решението на държавата да удължи сегашните мерки до 31 януари, като се разреши на най-малките ученици и на децата в забавачките да посещават образователните институции след Нова година. Преди ден от БАЗ излязоха с позиция до властите, в която се настояваше за незабавно отваряне на барове и ресторанти с мотива: данните за броя заразени с COVID-19 за времето, в което те не работят, не потвърждават, че заведнията са инкубатор на зараза.

"Много сме разочаровани от това, че щабът и БЛС не искаха затягане на мерките, а решиха, че 190 починали за денонощие е приемливо за тях. Не разбираме как за БЛС не е проблем, че има стотици души в хипермаркети, нехранителни магазини, а в същия момент 20-30 души в ресторант, седнали на маса, е проблем", заяви Алибегов, визирайки снимките и видеоклиповете в социалните мрежи, показващи струпвания на множество хора в магазини за хранителни стоки и в големи магазини за продажба на играчки и стоки за дома.

Тези магазини са глобявани или на тях ще им бъде помахано с пръст, докато заведенията са превантивно затворени - за да няма струпвания, подчерта председателят на БАЗ.

"Трябваше, когато затвориха заведенията на 27 ноември, да се предприеме по-сериозен локдаун до 21 декември заедно с нехранителните магазини, с големите хипермаркети и тогава сигурно щяхме да имаме много по-добър ефект, който щеше да позволи да се отвори в момента. Ние се опитваме в момента да борим пандемията със заведения и фитнеси затворени. Общо взето, това е затворено.

Най-малките ученици се пускат след ваканцията, остават затворени фитнеси и заведения. На фона на това, което виждаме в Европа, с тези две неща най-вероятно няма да се преборим. И тези срокове, които си ги даваме през две седмици, ще продължават", допълни той.

По думите му, "докато не се вземат мерки за овладяване на епидемията, не за общественото мнение, а за епидемията, до 31 януари абсолютно нищо няма да се промени".

"Мерките са крайно недостатъчни, както се вижда в момента. На първо място сме по смъртност (на второ в ЕС, според данните от днес - б.р.), за болниците - здравеопазването от години е една голяма черна дупка и бездънна яма. Очевидно е, че някой някъде не си върши работата", смята Алибегов.

От асоциацията и сдружението на заведенията очаквали към 21-ви да се случат две неща - или да се отпусне ситуацията и да се каже "това плато е ОК за нас", или да се затегнат мерките. "Но да останат същите мерки при този резултат, това не го очаквахме наистина". 

"Ако базово бяхме затегнали магазини и пр., сега щяхме да изкараме спокойни празници. Притесняваме се какво ще се случи на 31 януари, при положение че не променяме нищо в системата. 31 януари е една поредна дата, на която се отлага едно поредно решение. Ще кажат, че резултатите отново не са достатъчни и ще си говорим пак на 1 март", посочи Алибегов.

Загубите за заведенията? Било трудно да се изчисли. "Цялата 2020-а е една огромна загуба", обобщи председателят на браншовата асоциация. Все пак оттам са се разбрали с държавата на този етап от началото на следващата година тя да поема 75% от трудовото възнаграждение на служителите в тези бизнеси, които са изцяло затворени.