"Не желаем да се връщат експериментите с тежко болни хора! И сме силно притеснени от това, което се случва почти тайно в здравеопазването!"

Острата реакция на няколко пациентски организации бе предизвикана от непотвърдени слухове за връщане на търговете за доставка на медикаменти. Организациите дочули здравният министър Петър Москов да твърди, че занапред всички лекарства ще се осигуряват по обществени поръчки, и настръхнаха от възможността секторът да се върне в годините, когато тежко болните не получаваха лечение. По думите им тази практика отдавна е доказала своята порочност, затова е неприемливо да се възстановява, когато целият свят търси гъвкави модели за договаряне на скъпи лекарства. 

Според председателя на Федерация „Български пациентски форум” Иван Димитров, ако идеята за търговете се осъществи, това би означавало лечението на болни от рак да бъде забавено с месеци, а за пациентите да се осигурява възможно най-евтиния медикамент. Ще се върне и адът преди 5-6 години, когато доставките на лекарства се бавеха, а пациенти умираха заради липсата им, опасяват се онкоболни. И припомнят, че точно в този период Министерството на здравеопазването беше осъдено по 12 дела за неосигурено лечение.

"Няма нищо лошо в търговете. Законът за обществените поръчки е много добър, но когато се купуват картофи, а не лекарства", категоричен е и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

Още следващата седмица той и колегите му ще внесат предложение до здравното ведомство за промени в съществуващите разпоредби. Желанието им е да се създадат гъвкави схеми, чрез които НЗОК да може да се договаря директно с фармацевтичните компании, като се вземат под внимание както цената, така и броят пациенти и конкретните лекарства, които са им необходими.

По-късно днес от Министерство на здравеопазването обявиха, че предвиждат да се въведе пакет от мерки за ограничаване на разходите за здравноосигурителните плащания за осъществяване на медицинска помощ. Мерките са насочени към преодоляване на допълнителния преразход, който НЗОК имаше през предходните години. Те ще гарантират, че средствата на НЗОК ще бъдат достатъчни и няма да е необходима актуализация на бюджета през следващата година, обясниха от ведомството.


От министерството наистина предлагат задължително централизирано договаряне на отстъпки за лекарствени продукти, приложими при лечение на злокачествени заболявания. Целта е да се дадат широки възможности за постигане на договорености, така че да се постигне баланс между финансовите възможности на НЗОК и възможностите на притежателите на разрешения за употреба на съответните лекарствени продукти. Предвижда се НЗОК да договаря отстъпки и за лекарства по Наредба 38 за определяне списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни напълно или частично, обявиха още от ведомството на Петър Москов.