Поне 70 на сто от гражданите на Европейския съюз ще могат да получат по две дози коронавирусна ваксина до средата на юли.

Това обеща в интервю за телевизия Europe 1 тази сутрин европейският комисар по единния пазар Тиери Бретон.

Той се позова на 50 милиона допълнителни дози, които Брюксел е договорил с американо-германската група Pfizer-BioNTech. 

"Ваксините вече са произведени и са готови да бъдат поставени в малките флакони - каза Бретон. - „целта е да доставим на всички държави членки това, с което да ваксинират най-малко 70 процента от възраството население, и то - с две дози, от днес до средата на юли“.

„Да, ще бъдем в състояние да осигурим на държавите членки възможността да ваксинират с две дози 70 на сто от възрастното население“, потвори той.

Бретон каза, че доставките би трябвало да позволят делът на ваксинираните напълно възрастни европейци да надмине 90 на сто, но Комисията се придържа към по-малкото число от предпазливост и заради възможна грешка.

Комисарят изрази скептицизъм към ефикасността на на китайските ваксини. За руската „Спутник V“ той каза:

„Много уважавам руските учени, нямам никакво съмнение, че тази ваксина работи, ... но после тя ще трябва да може да се произвежда ... Няма да имаме нищо преди края на годината". 

Бретон уточни, че за да се построи завод за „Спутник V“, ще трябват "няколко месеца", а след това - от 85 до 100 дни, за да бъдат получени първите дози.