В близките 6-7 години сумата в дружествата от втория и третия стълб на пенсионното осигуряване ще надмине 20 млрд. лева.

Прогнозата направи заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Ангел Джалъзов по време на ежегодния Български икономически форум.

Според него до 2025 г., когато универсалните пенсионни фондове и дружествата за допълнително пенсионно осигуряване ще трябва да започнат да изплащат пенсиите на хората, родени след 1960 г., ще разполагат с достатъчно средства, за да посрещнат ангажиментите си.

В края на деветмесечието на 2014 г. дружествата вече управляват 8 млрд. лв., като сумата е нарастнала с почти 23% на годишна база. Освен това фондовете никога досега не са имали проблеми с изплащането на средства, увери и председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно пенсионно осигуряване Никола Абаджиев. По думите му от създаването си през 2000 г. те са раздали на своите клиенти над 800 млн. лева.

В тази връзка индустрията настоява частните пенсионни дружества да имат по-сериозно участие в осигурителната система. От КФН дори предлагат да се създаде специален гаранционен фонд, в който да се заделят "бели пари за черни дни".

"Идеята е да разполагаме с допълнителни средства в случай че системата изпадне в колапс или доходността стане отрицателна, а хората не могат да получат полагащите им се пенсии. По този начин ще им гарантираме доход в рамките на номиналния размер на вноските, които са правили през годините", обясни Джалъзов.

На този етап обаче ефектът от нововъведението е спорен, тъй като гаранционният фонд няма да покрива загуби от инфлация. Не е ясно и за какво ще се ползват събраните пари, ако системата остане стабилна и не се нуждае от натрупания резерв.