Това, което се случва днес в Украйна, повтаря събитията, в резултат на които беше разделена Югославия. Така се изказа пред кореспондент на агенция ТАСС кинорежисьорът и музикант Емир Кустурица, който е в руския град Ярославъл за благотворителен концерт с групата си The No Smoking Orchestra.

"Това е повтарящ се сценарий, който може да се сравни с разпада на Югославия. И краят му никой не може да предвиди - заяви режисьорът, който порождение е босненец, но настоя да остане сръбски творец, живеещ в Париж. - Опасността е още и в това, че войната се приближава към руските граници."

Емир Кустурица е в Ярославъл заедно с бенда си, чието име в буквален превод е "Пушенето забранено", и вчера изнесе благотворителен концерт на сцената на Първи руски професионален театър "Фьодор Волков". С изявлението си Кустурица за пореден път демонстрира проруските си позиции, а думите му "войната се приближава към руските граници" отразяват действителността по странен начин - бойните действия между украинската армия и сепаратистите, явно подпомагани от руска войска и техника, наистина са близо до Русия, но на територията на суверенна Украйна.