Лекарственият производител "Пфайзер" сключи споразумение със структура под егидата на ООН да позволи и на други компании да произвеждат експерименталното му хапче срещу COVID-19. Тази стъпка може да направи това лечение достъпно за повече от половината световно население, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Пфайзер" обяви днес, че ще предостави лиценз за противовирусното хапче на организацията "Резерв на патенти за лекарства" (Medicines Patent Pool), чието седалище е в Женева. Това ще позволи на компании за генерични лекарства да произвеждат лекарството за употреба в 95 страни, което прави около 53 на сто от световното население.

От споразумението са изключени някои големи страни, които преживяха тежки епидемии от коронавирус. Например, въпреки че е възможно бразилска фармацевтична компания да получи лиценз да произвежда хапчето за износ в други страни, тя няма да може да го произвежда генерично за употреба в Бразилия.

Независимо от това представители от здравната сфера заявиха, че фактът, че споразумението е сключено още преди хапчето на "Пфайзер" да е получило разрешение за употреба където и да било по света, може да помогне за по-бързо приключване на пандемията.

Според Естебан Буроне, който отговаря за политиката на Резерва за патенти на лекарства, фармацевтичните компании ще могат да започнат да произвеждат медикамента до месеци, но призна, че не всички ще са доволни от споразумението.

Съгласно договорените клаузи "Пфайзер" няма да получава дивиденти от продажбите в страни с нисък жизнен стандарт и същевременно ще се откаже от ползите от продажбите във всички страни, влизащи в споразумението, докато не приключи световната здравна криза с COVID-19.

По-рано този месец "Пфайзер" обяви, че хапчето намалява с близо 90 процента риска от постъпване в болница или смърт при пациенти с лека до умерено тежка форма на заболяване.

Неправителствената организация "Лекари без граници" обяви, че е обезкуражена от факта, че споразумението с "Пфайзер" не прави лекарството достъпно за абсолютно целия свят, и изтъкна това, че от обявения днес договор са изключени такива страни като Китай, Аржентина и Тайланд.

Решението на компаниите "Пфайзер" и "Мерк" да споделят патента за лекарствата си срещу COVID-19 рязко контрастира с отказа на "Пфайзер" и други ваксинни производители да публикуват рецептата за ваксините си, за да могат те да станат достъпни за по-широко производство.

По-малко от 1 процент от ваксините срещу новия коронавирус на "Пфайзер" са отишли към по-бедните държави.