ЕС обяви днес списък със санкции срещу Крим и пристанището Севастопол, предаде РИА Новости.

Документът е приет писмено, без лидерите на страните от ЕС да се събират. Това стана часове преди започващата днес среща на върха на съюза в Брюксел. Там е и българският премиер Бойко Борисов. Вчера от Външно в София заявиха, че министър-председателят отива в белгийската столица с позицията, че България е против разширяването на наказанията срещу Москва, но няма да блокира общото решение. 

Също така днес руският президент Владимир Путин даде заключителната си годишна пресконференция. В нея той обвини Запада в разпалване на конфликта в Украйна и заяви, че санкциите срещу страната му са наложени неправомерно. Според него 25-30 на сто от икономическите проблеми на Русия в момента идат от ограничителните мерки. Но господарят на Кремъл подчерта, че това е налогът, който руснаците плащат, за да съхранят нацията си и държавата си.

Приетите от ЕС мерки забраняват на гражданите на страните членки туризма и инвестициите в икономиката на полуострова и Севастопол, чието анексиране Русия обяви през март. 

"От 20 декември инвестициите в Крим и Севастопол ще бъдат незаконни. Компаниите от Европа и тези, намиращки се в ЕС, не трябва да купуват недвижими имоти и предприятия в Крим, да финансират кримски фирми и да предоставят свързани с това услуги", се казва в изявление, публикувано в сайта на Съвета на ЕС.

На 11 декември стана ясно, че Евросъюзът обсъжда разширяването на санкциите по отношение на Крим.

Първият пакет бе въведен още след анексирането на полуострова през март, а последният - през септември. Мерките, наложени от ЕС и САЩ, засягат енергийния, финансовия и отбрантелния сектори. Зпадът изготви и черен списък, в който включи редица стотици руски и кримски функционери. Авоарите им зад граница са замразени и те нямат право да стъпват в САЩ и ЕС.

Очаква се до края на седмицата американският президент Барак Обама също да обяви нови санкции срещу Русия.