"Ако успеем да стигнем 75 на сто от българите да се ваксинират, заедно ще успеем да не затворим икономиката, училищата и най-вече да няма хора по стълбите на болниците, което за мен е най-важното.

Да, изборът е на всеки един от нас и този избор трябва да остане свободен. Но този избор има ефект не само върху личното здраве, но и върху цялото общество.

Само заедно може да преодолеем тази поредна вълна. Всеки от нас носи своята отговорност дали ще успеем да се справим като държава.

Разчитам на Вас. Благодаря Ви"

За това призова премиерът Кирил Петков в специално видео обръщение, разпространено във фейсбук.

В него Петков отново повтаря уверението си, че няма да има задължителна ваксинация, докато той е премиер. Това той е заявявал многократно, каза го и вчера от парламентарната трибуна.

"Всички ние искаме да няма ограничения заради COVID-19. Искаме децата ни да ходят на училище. Всички ние искаме бизнесите ни да работят свободно. Всички ние искаме да няма лични ограничения като зеления сертификат", казва още премиерът.

Същевременно обаче предупреждава, че сме на прага на пета вълна, както сочат актуалните данни. И подчертава, че единственият начин да останем с минимални ограничения е да се ваксинираме.

"Но факт е, че сме на прага сме на петата вълна на COVID-19. За съжаление вече 5000 легла в болниците са заети само с новопостъпили. Само вчера имаме новозаразени 5500 човека. 522-ма са на интензивни легла. Единственият начин да успеем да останем с минимални ограничения е да се ваксинираме", добавя премиерът.

И още: "Добрата новина е, че за последните три дни 100 хил. избраха да се ваксинират. Само вчера го направиха 35 хил. човека. Вече има 2 млн. българи напълно ваксинирани. Не трябва да ни е страх от ваксинацията. Може да попитате и вашия личен лекар, че на базата на нови научни данни ваксинацията е най-добра, дори за хора със странични заболявания".