Русия изпрати на Франция една от шестте "намотки с полоидно поле", необходими за пускането на експерименталния термоядрен реактор ITER, предава украинският информационен сайт НВ.

Международният термоядрен експериментален реактор (ITER) е най-големият в света проект за ядрен синтез, в който участват 35 държави.

Принципът на работа на реактора е да създаде плазмен поток от водородни изотопи, нагрети до температура от 150 милиона градуса по Целзий. Този поток трябва да се поддържа вътре в реактора ー токамак ー с помощта на магнитно поле, като впоследствие освобождава огромно количество енергия.

Изключително мощните магнитни намотки са отговорни за създаването на силно магнитно поле. Една от тях наскоро беше изпратена във Франция от руската корпорация "Росатом".

Магнит с тегло около 200 тона ще плава около две седмици от Санкт Петербург до Марсилия. Самият токамак се намира в община Сен Пол Льо Дюранс в Югоизточна Франция.

Представителят на „Росатом“ по международните проекти Вячеслав Перчуков заяви, че „сегашната ситуация няма да повлияе на изпълнението на задълженията на Русия“ и „геополитическото напрежение практически не е повлияло на изпълнението на този проект“.

Според старши изследовател в центъра ITER Леонид Химченко, „без руската бобина токамакът няма да работи“. Въпреки че миналата година американската компания General Atomics достави на Франция първата част от най-големия магнит в света, който също трябва да контролира движението на плазмата в токамака.

Общо 18 такива магнита са необходими за поддържане на работата на реактора. Беше съобщено, че учените очакват да пуснат напълно реактора до 2026 г., а до 2035 г. искат да получат десет пъти повече енергия отколкото изразходваната за работата му.

Проектът ITER стартира след срещата на върха през 1985 г. между американския президент Роналд Рейгън и съветския лидер Михаил Горбачов.

„Ако това сътрудничество бъде спряно, всички ще загубят, както Русия, така и международната общност“, каза Андрей Медников, водещият разработчик на бобината с полоидно поле.