Селското стопанство, земеделието и горите са сериозна тема и неслучайно в правителствената програма за управление 2014-2018 г.с която Клуб Z разполага, на тях са отделени 10 страници.

Освен традиционните проблеми като преодоляване на структурния дисбаланс и насърчаване на отделните направления в растениевъдството и животновъдството, тук са заложени мерки за възстановяване на поливната инфраструктура, както и за защитата и развитието на горския фонд.

Предвижда се преструктуриране на държавните фирми "Напоителни системи" и "Земинвест", както и промени в нормативната уредба за ползването на държавните хидромелиоративни обекти от частни дружества.

Гражданските организации ще могат да участват в управлението на горите, а освен това ще се прави инвентаризация на горските територии, като ще се изготвят и областни планове за тяхното развитие.

Срещу незаконната сеч ще се създават мобилни екипи, а единна система за електронен билет за превоз на дървесина ще дава данни в реално време за транзита на ценната суровина, предвижда още правителствената програма.

Какво още предвижда правителствената програма вижте ТУК.