Резервната ни армия, т.нар. резервисти, се състои или от хора със здравословни проблеми, или от такива емигрирали в чужбина.

Това каза днес във Варна началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, предаде Дарик радио. Коментарът на Николов бе по повод "тревогата", която би миналата седмица лидерът на "Атака" Волен Сидеров, че Министерство на отбраната е обявило военна мобилизация във връзка с кризата в Украйна. Сидеров настоява, че се готвим да се включим във война срещу Русия. 

"В момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация", Ръководството на войските трябва да е наясно с пълната картина и затова редовно се правят тези проверки", посочи началникът на отбраната. 

По думите му в България има около 3000 резервисти, които имат сключени договори с армията и могат да изпълняват различни ангажименти за определен период.

Още миналата седмица от МО опровергаха думите на Сидеров като изпратиха прессъобщение веднага след изказването на атакиста от парламентарната трибуна.

"Проверката на списъците на ангажираните във военновременните формирования хора се налага заради отпадане по различни причини (болест, напускане на страната за дълъг период от време, гледане на дете до 3 г., навършване на пределна възраст за служба в запаса, промяна на постоянния им адрес и др.). В тези случаи структурите на Централно военно окръжие връчват повиквателни на други запасни, които отговарят на условията. Това е ежедневна дейност, която се организира и изпълнява в мирно време, съгласно изискванията на Закона за отбраната и Въоръжените сили", спосочиха от военното министерство.