Командният и контролен център на НАТО в София, който предстои да бъде обособен, се вписва в общите намерения на пакта за преразглеждане на отбранителната стратегия, съобщи Дарик радио, като се позовава на високопоставени източници от алианса.

Командните и контролните центрове в Източна Европа - България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

Центровете се вписват в новия цикъл на планиране на организацията, която преминава от подготовката на сили за бързо разгръщане зад граница в укрепването на възможностите за действие на територията на пакта. Този нов подход е свързан с нарастващото напрежение от изток и от юг.

Целта е до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение. Вътрешните сили за бързо реагиране съществуват и сега, но ще стана три пъти по-многобройни.  

Пактът оправдава този нов подход с поведението на Русия, за която има данни, че разгръща мащабни сили на изток от балтийските републики и в Калининград. Според представители на алианса руските военни все по-често предприемат необявени внезапни учения, с което нарушават международните норми, а в други случаи съобщават за антитерористични учения, в които се използва и ядрено оръжие.